Aromatyczny piernik z orzechami i suszonymi śliwkami. Dodatek jogurtu sprawia, że piernik jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Piernik przełożony powidłami z polewą czekoladową to obowiązkowy punkt na świątecznym stole. Polecam!!!
Piernik z powidłami film z przygotowania
Składniki (keksówka 23x9cm):
- 2 jajka (wielkość L)
- 55 g cukru
- 200 g jogurtu (temp. pokojowa)
- 60 g masła
- 40 g miodu
- 60 g powideł
- 250 g mąki
- 5 g przyprawy do piernika
- 10 g kakao
- 10 g sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g orzechów
- 100 g suszonych śliwek
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt, rozpuszczone masło, miód i powidła. Wymieszać. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodać posiekane śliwki i orzechy, wymieszać. Połączyć z masą jajeczną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Dodatkowo:
- 75 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 140 g powideł
- skórka pomarańczowa
Kremówkę podgrzać, dodać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut i wymieszać na gładką polewę. Upieczony piernik przekroić na pół, przełożyć powidłami. Udekorować polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Super!
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Fajny piernik, coś innego 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Do świąt nie dotrzyma super ten pierniczek 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂