Dobry piernik to podstawa na świątecznym stole. Szczególnie taki z powidłami, budyniową masą i polewą czekoladową. Uwielbiam to połączenie i jest to tzw. piernik last minute, który nie potrzebuje leżakowania, choć najlepiej smakuje drugiego dnia po przełożeniu. Polecam!!
- 125 g masła
- 250 g miodu
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 3 jajka wielkość L
Składniki na krem:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Polewa czekoladowa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 400 g powideł śliwkowych opcjonalnie dżemu z czarnej porzeczki
Masło z miodem rozpuścić w rondelku, przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cukrem. Dodać jajka i przestudzone masło z miodem. Zmiksować i przełożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podzielić na trzy równe części, najlepiej zważyć wagą kuchenną. Spód i ok. 3 cm boków blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i delikatnie je tam przełożyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wraz z papierem do pieczenia zostawić do całkowitego ostudzenia. To samo powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i śmietankę. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.
Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć, a ostatni placek udekorować polewą. Blachę z ciastem przykryć folią aluminiową i przełożyć do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.
Smacznego!