Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i chcąc poczuć już ten świąteczny klimat rozpoczęłam przygotowania ; ) Uwielbiam nie tylko ten wyjątkowy czas, ale także przyrządzanie pierników ; ) Zdarzyło mi się już piec piernik w środku lata, ale znajomi dziwnie na to patrzą… ; ) Przyjęło się raczej, że jest to ciasto zarezerwowane na ten jeden moment w roku, a według mnie to wielka szkoda! ; ) Przepis na mój ukochany piernik odkryłam już w zeszłym roku, ale muszę przyznać, że ta wersja jest równie pyszna! Powidła wzbogacone dodatkiem pomarańczy i suszonych śliwek bardzo mi odpowiadają, a co ważniejsze z ciastem nie było żadnych problemów podczas pieczenia – jest to przepis, który musi się udać ; ) Marzą mi się warsztaty u p. Pawła Małeckiego, bo jego pomysły są super ; ) Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 150 g kuwertury czekoladowej
- 100 g miodu
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 laski cynamonu
- 20 g przyprawy do piernika
- 125 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodać gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Całość mocno podgrzać, (do około 60-70°C), jednak pilnując by nie zagotować masy. Następnie zestawić z ognia i ostudzić do temperatury 30-35°C.
Usunąć gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy (zalecana to 40 x 10 cm, choć ja użyłam 30 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Składniki na przełożenie:
- 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
- 150 g suszonych śliwek
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka otwarta z 1/2 pomarańczy
- 3 laski cynamonu
W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować, mieszając na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski cynamonu i zmiksować. Tak przygotowane powidła ostudzić i przełożyć nimi piernik.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka miękkiego masła
Śmietankę zagotować i dodać pokruszoną czekoladę deserową. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać miękkie masło. Całość starannie wymieszać.
Piernik polać ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić ją dokładnie z każdej strony.
Smacznego : )