Site icon marta-gotuje.pl

Piernik na piwie

Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki. Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam!!! 

 

Składniki (keksówka 25×13 cm):

Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i szklankę piwa, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Można również dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.

Składniki na czekoladową polewę:

Masło roztopić dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej polewy. Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Przygotowaną polewą polać upieczony piernik.

Smacznego!

Exit mobile version