Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki. Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam!!!
Składniki (keksówka 25×13 cm):
- 100 g płynnego miodu
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 320 g mąki pszennej
- opcjonalnie garść orzechów włoskich
Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i szklankę piwa, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Można również dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Składniki na czekoladową polewę:
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Masło roztopić dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej polewy. Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Przygotowaną polewą polać upieczony piernik.
Smacznego!