Piernik na piwie

Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki. Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam!!! 

 

Składniki (keksówka 25×13 cm):

  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 320 g mąki pszennej
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich

Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i szklankę piwa, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Można również dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Masło roztopić dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej polewy. Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Przygotowaną polewą polać upieczony piernik.

Smacznego!

Komentarzy: 24

  1. Aga
    18 grudnia 2018 / 18:19

    Wspaniały piernik i zdjęcia cudowne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:05

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    18 grudnia 2018 / 18:47

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:05

      🙂 🙂 🙂

  3. Nina
    18 grudnia 2018 / 20:08

    Wyglada pysznie upieke 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:06

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Marta Xenia
    18 grudnia 2018 / 21:43

    Czy z mąki orkiszowej też wyjdzie?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:08

      Powinno się udać bez problemu 🙂

  5. Doris
    18 grudnia 2018 / 22:01

    Piękny!

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:08

      Dziękuję 🙂

  6. Emilia
    19 grudnia 2018 / 0:33

    Jeju jakie wspaniałe zdjęcia dosłownie święta w pigułce ! a u mnie nawet choinki jeszcze nie ma 🙁 Muszę nadrobić i drzewko i piernik 😀

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:10

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂 Święta tuż tuż, więc jest dobra okazja do rozpoczęcia przygotowań 🙂

  7. Malwina
    19 grudnia 2018 / 10:02

    Pychotka, przez Ciebie z kuchni nie wychodze, wczoraj na wieczór jeszcze robiłam, ale nie odważyłam się już jeść po nocy. Dzisiaj przełożyłam dodatkowo powidłami, bo tak lubimy, choć on jest na tyle wilgotny, że chyba przedobrzyłam… Dodatek orzechów włoskich rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:04

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Z orzechami też uwielbiam, ale część rodziny się z tym nie zgadza, więc różnie wychodzi 😉

  8. Ania
    19 grudnia 2018 / 16:36

    Jest super.

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:05

      Miło mi, że posmakował 🙂

  9. ZUZA
    19 grudnia 2018 / 19:20

    WSPANIAŁY 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:05

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Majka
    19 grudnia 2018 / 22:13

    Pięknie 😍

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:06

      Dziękuję <3

  11. iwona
    26 grudnia 2018 / 3:44

    Pyszny ten piernik mieszkam za granica i zrobilam dla znajomych ktorzy nie znaja takich wypiekow i byli zachwyceni.

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:18

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ewelina
    21 grudnia 2021 / 14:53

    Jaki rodzaj piwa używasz do piernika?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:11

      Np. ciemne Książęce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 17 =