Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!!
- 100 g drożdży
- 7 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka oleju
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do czasu aż zaczną pracować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć) i przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba placki piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; )
Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość):
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ziarenka z 1 wanilii
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kg jabłek lub dżem z czarnej porzeczki
Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Trzymać na ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Gęstą masę odstawić do ostygnięcia. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzoną masę grysikową.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Zmiksować blenderem.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 50 g gorzkiej czekolady
- kakao
Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gęstość polewy regulować przez dodanie kakao.
Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Wierzch sernika udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!