Site icon marta-gotuje.pl

Piernik drożdżowy

Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!!


Składniki na piernik (33×23 cm):

Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do czasu aż zaczną pracować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć) i przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba placki piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; )

Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość):

Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Trzymać na ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Gęstą masę odstawić do ostygnięcia. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzoną masę grysikową.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Zmiksować blenderem.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gęstość polewy regulować przez dodanie kakao.

Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Wierzch sernika udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!


Inspiracja



Exit mobile version