Żałuję, że w ferworze świątecznych przygotowań nie udało mi się zamieścić tego przepisu wcześniej, ale mam nadzieję, że skorzystacie z niego w przyszłym roku lub nawet szybciej ; )
Za pienikami nie przepadam, ale te są naprawdę smaczne i bardzo przypadły nam do gustu! : ) Jednak największą satysfakcję sprawiło mi wspólne pieczenie z siostrą ; )
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 kg cukru
- 250 g masła
- 100 g gorzkiego kakao
- 3 żółtka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 200 g miodu
- opakowanie przyprawy do piernika
- 200 ml śmietany 18 %
Rozpuścić masło i dodać do niego cukier i miód cały czas mieszając – po rozpuszczeniu pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i kakao oraz z przyprawą do piernika. Dodać 3 żółtka i wlać masło, ugniatać ciasto i dodać jeszcze 200 ml śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie rozwałkować do grubości ok 6 mm i wycinać kształty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 180 C przez 10 min.
Smacznego : )