Site icon marta-gotuje.pl

Tradycyjne pierniczki – przepis

Prosty przepis na pierniczki, idealne do przygotowania z najmłodszymi. Pierniczki wychodzą aromatyczne i pyszne. Polecam!!!

Tradycyjne pierniczki przepis

Składnki: (ok. 100 sztuk)

*z miodem sztucznym pierniczki szybciej zmiękną szybciej

Miód podgrzać z masłem w małym garnku, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie i trudne do wałkowania, schłodzić w lodówce. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm. Im grubsze pierniczki tym bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 180 C (termoobieg), wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Źródło – przepis. Więcej świątecznych inspiracji znajdziecie tutaj.

Exit mobile version