Pierniczki – najlepsze

Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pierniczki, w których zakochacie się od pierwszego kęsa! Aromatyczne, mięciutkie (bez leżakowania), przekonują do siebie nawet osoby, które za piernikami nie przepadają – przetestowane na rodzinie : ) Pierniczki podarowała mi moja Bratowa i od razu wiedziałam, że będzie musiała podzielić się ze mną swoją sekretną recepturą* ; ) Polecam!!!


Pierniczki najlepsze bez lezakowania
Składniki (30 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Suche składniki: mąkę, migdały, przyprawę korzenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszać w misce. W garnuszku umieścić masło, miód i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do suchych składników wraz z kandyzowanymi owocami. Wymieszać (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia – ciasto zgęstnieje. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy między sobą, lekko spłaszczyć je dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 12-15 minut.

Smacznego!


pierniczki alpejskie

*Inspiracja Moje Wypieki

Komentarzy: 50

  1. Miśka
    19 grudnia 2015 / 18:01

    Będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:46

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  2. Michał
    19 grudnia 2015 / 18:41

    Polecam. bo nawet mi smakują, a jak wiadomo co do pierników to jestem wybredny:)

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:47

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  3. hothog
    19 grudnia 2015 / 22:36

    jak to przechowywać? Puszka będzie ok?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:47

      Puszka będzie ok, u nas stały bez przykrycia na paterze i nic się z nimi nie działo 🙂

  4. 19 grudnia 2015 / 23:54

    Pychotka, zjadłbym teraz 🙂 z ciepłym kakao… może jutro się je zrobi!
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:48

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, mam nadzieję, że udało się przygotować? 🙂

  5. amela
    20 grudnia 2015 / 21:48

    Wygladaja pieknie i smacznie, widac, ze musza byc pyszne. Zrobie na pewno, super, ze nie musza lezakowqc!

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:48

      Polecam! 🙂 są super 🙂

  6. Ania
    20 grudnia 2015 / 22:19

    Pysznie się prezentują 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Milka
    20 grudnia 2015 / 22:46

    Jak bez leżakowania to będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:49

      Super, daj znać jak smakowały 🙂

  8. Karo
    20 grudnia 2015 / 23:02

    Wspaniały klimat u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:49

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Majka
    21 grudnia 2015 / 0:17

    Wyglądają kusząco :-)Jutro bierzemy się za pieczenie pierniczków „dla zabieganych” i może dla tych też czas się znajdzie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:49

      Koniecznie! to moje ulubione 🙂

  10. Malina
    22 grudnia 2015 / 22:45

    Zakochałam się w nich! są boskie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:50

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  11. Minia
    26 grudnia 2015 / 0:48

    Pierniczki pyszniutkie, bardzo dziękuję i życzę wesolych Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2015 / 19:42

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 również życzę wszystkiego co najlepsze 🙂

  12. Asia
    15 listopada 2016 / 15:42

    Idealne są 🙂 czuję że do Świąt nie doczekają i potrzebna będzie kolejna porcja 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 23:25

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Aneta
    4 grudnia 2016 / 2:00

    Wyszły przepyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:41

      Super, że posmakowały i również pozdrawiam 🙂

  14. Nela
    8 grudnia 2016 / 23:49

    Jestem w nich totalnie zakochana 🙂 urzekł mnie już ich widok… taki skromny bez całej cukrowej zalewy od tych wszystkich dekoracji ! smak prosty i wyrafinowany…ciężko opisać ale tak właśnie smakują święta … są wyjątkowe pod każdym względem 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:23

      Jak pięknie napisane <3

  15. Ilona
    17 grudnia 2016 / 0:51

    Są idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:07

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  16. Anita
    19 grudnia 2016 / 19:24

    Przepyszne! 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:28

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  17. Natalia
    22 grudnia 2016 / 12:54

    Pierniczki są cudowe, mięciutkie pachnące świętami 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:23

      Super, że smakują 🙂

  18. Anita W.
    20 listopada 2017 / 14:43

    Zrobiłam z połowy porcji na spróbowanie ale na święta upiekę z podwójnej są pyszne i proste 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2017 / 22:52

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Mex
    1 grudnia 2017 / 21:22

    Cudowne cała rodzina zostanie nimi obdarowana 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2017 / 12:35

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Doti
    9 grudnia 2017 / 10:22

    Pycha

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2017 / 11:15

      Super, że posmakowały 🙂

  21. Dorta
    25 listopada 2018 / 19:22

    Receptura raczej niezbyt sekretna, bo od ośmiu lat u Doroty z MW –>

    Ale fakt, pierniczki wychodzą z jej przepisu przepyszne.

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:04

      Tego akurat nie wiedziałam, dziękuję za informację 🙂 U nas w rodzinie to Bratowa jest ich mistrzynią 😉

  22. Agnieszka
    10 grudnia 2018 / 13:44

    Z ciekawości zerknęłam na wspomnianą przez p. Dorotę stronę MW. Autorka pisze, że jest to przepis na pierniczki popularne w Niemczech tzw. Lebkuchen. Bezspornie jestem zakochana w Twojej Marta stronie, sporo przepisów przetestowałam z powodzeniem. W najbliższym czasie zrobię i te pierniczki, składniki już czekają. A to kogo ten przepis, to bez znaczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:01

      Dziękuję, ogromnie mi miło 🙂 Przy każdym „inspirowanym” przepisie podaję źródło, bo uważam, że to ważne, ale dostając coś sprawdzonego od rodziny, znajomych, czy czytelników nie jestem w stanie każdorazowo zgłębiać jego pochodzenia, zwłaszcza że przy „wiekowych” przepisach czasem trudno to stwierdzić 🙂 Niemniej jednak pierniczki są pyszne i mogę śmiało polecić 😀

  23. Nora
    17 grudnia 2018 / 11:23

    Przepyszne ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:03

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  24. Iwona
    4 grudnia 2021 / 22:39

    Super są te pierniczki ❤️

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:28

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  25. MJK
    15 listopada 2022 / 16:32

    Dzień dobry, chciałam zapytać czy miód do pierniczków powinien być naturalny czy sztuczny? czy nie ma to większego znaczenia? pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2022 / 3:05

      Dzień dobry, oba rodzaje są ok, ważne, aby miał płynną postać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 5 =