Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pierniczki, w których zakochacie się od pierwszego kęsa! Aromatyczne, mięciutkie (bez leżakowania), przekonują do siebie nawet osoby, które za piernikami nie przepadają – przetestowane na rodzinie : ) Pierniczki podarowała mi moja Bratowa i od razu wiedziałam, że będzie musiała podzielić się ze mną swoją sekretną recepturą* ; ) Polecam!!!
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Suche składniki: mąkę, migdały, przyprawę korzenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszać w misce. W garnuszku umieścić masło, miód i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do suchych składników wraz z kandyzowanymi owocami. Wymieszać (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia – ciasto zgęstnieje. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy między sobą, lekko spłaszczyć je dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 12-15 minut.
Smacznego!
Będę robić 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Polecam. bo nawet mi smakują, a jak wiadomo co do pierników to jestem wybredny:)
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
jak to przechowywać? Puszka będzie ok?
Autor
Puszka będzie ok, u nas stały bez przykrycia na paterze i nic się z nimi nie działo 🙂
Pychotka, zjadłbym teraz 🙂 z ciepłym kakao… może jutro się je zrobi!
Pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, mam nadzieję, że udało się przygotować? 🙂
Wygladaja pieknie i smacznie, widac, ze musza byc pyszne. Zrobie na pewno, super, ze nie musza lezakowqc!
Autor
Polecam! 🙂 są super 🙂
Pysznie się prezentują 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jak bez leżakowania to będę robić 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowały 🙂
Wspaniały klimat u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wyglądają kusząco :-)Jutro bierzemy się za pieczenie pierniczków „dla zabieganych” i może dla tych też czas się znajdzie 🙂
Autor
Koniecznie! to moje ulubione 🙂
Zakochałam się w nich! są boskie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pierniczki pyszniutkie, bardzo dziękuję i życzę wesolych Świąt 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 również życzę wszystkiego co najlepsze 🙂
Idealne są 🙂 czuję że do Świąt nie doczekają i potrzebna będzie kolejna porcja 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszły przepyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Super, że posmakowały i również pozdrawiam 🙂
Jestem w nich totalnie zakochana 🙂 urzekł mnie już ich widok… taki skromny bez całej cukrowej zalewy od tych wszystkich dekoracji ! smak prosty i wyrafinowany…ciężko opisać ale tak właśnie smakują święta … są wyjątkowe pod każdym względem 🙂
Autor
Jak pięknie napisane <3
Są idealne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepyszne! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Pierniczki są cudowe, mięciutkie pachnące świętami 🙂
Autor
Super, że smakują 🙂
Zrobiłam z połowy porcji na spróbowanie ale na święta upiekę z podwójnej są pyszne i proste 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudowne cała rodzina zostanie nimi obdarowana 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Receptura raczej niezbyt sekretna, bo od ośmiu lat u Doroty z MW –>
Ale fakt, pierniczki wychodzą z jej przepisu przepyszne.
Autor
Tego akurat nie wiedziałam, dziękuję za informację 🙂 U nas w rodzinie to Bratowa jest ich mistrzynią 😉
Z ciekawości zerknęłam na wspomnianą przez p. Dorotę stronę MW. Autorka pisze, że jest to przepis na pierniczki popularne w Niemczech tzw. Lebkuchen. Bezspornie jestem zakochana w Twojej Marta stronie, sporo przepisów przetestowałam z powodzeniem. W najbliższym czasie zrobię i te pierniczki, składniki już czekają. A to kogo ten przepis, to bez znaczenia 🙂
Autor
Dziękuję, ogromnie mi miło 🙂 Przy każdym „inspirowanym” przepisie podaję źródło, bo uważam, że to ważne, ale dostając coś sprawdzonego od rodziny, znajomych, czy czytelników nie jestem w stanie każdorazowo zgłębiać jego pochodzenia, zwłaszcza że przy „wiekowych” przepisach czasem trudno to stwierdzić 🙂 Niemniej jednak pierniczki są pyszne i mogę śmiało polecić 😀
Przepyszne ❤️❤️❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Super są te pierniczki ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Dzień dobry, chciałam zapytać czy miód do pierniczków powinien być naturalny czy sztuczny? czy nie ma to większego znaczenia? pozdrawiam.
Autor
Dzień dobry, oba rodzaje są ok, ważne, aby miał płynną postać 🙂