Składniki :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, ciasto będzie dość klejące ale nie dodawać więcej mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4mm ( teraz można podsypać mąką – tyle, aby się nie kleiło) i wycinać foremkami kształty pierniczków.
Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec w piekarniku przez 8-10 min. w temp. 180 C. Studzić na kratce i dowolnie dekorować.
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder rozprowadzić z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru, gdy zbyt gęsty dodać soku z cytryny.
Smacznego : )