Site icon marta-gotuje.pl

Pierniczki dla zabieganych


Kolejny efekt pracy z siostrą ; ) Co prawda żadna z nas, ani właściwie nikt z rodziny, za pierniczkami nie przepada (zgodnie wolimy dostojniejszy piernik), ale są takie świąteczne i pozostaje przyjemność z dekorowania ; ) W ostateczności można nimi zawsze udekorować choinkę ; ) Pierniczki te mają jeszcze jedną zaletę mianowicie nie muszą „leżakować” od razu są miękkie i gotowe do spożycia, więc jeśli chcecie jeszcze zdązyć na tegoroczną Wigilię ten przepis jest dla Was ; )

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, ciasto będzie dość klejące ale nie dodawać więcej mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4mm ( teraz można podsypać mąką – tyle, aby się  nie kleiło) i wycinać foremkami kształty pierniczków.

Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec w piekarniku przez 8-10 min. w temp. 180 C. Studzić na kratce i dowolnie dekorować.

Składniki na lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder rozprowadzić z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru, gdy zbyt gęsty dodać soku z cytryny.

Smacznego : )
Exit mobile version