Pierniczki

Żałuję, że w ferworze świątecznych przygotowań nie udało mi się zamieścić tego przepisu wcześniej, ale mam nadzieję, że skorzystacie z niego w przyszłym roku lub nawet szybciej ; )
Za pienikami nie przepadam, ale te są naprawdę smaczne i bardzo przypadły nam do gustu! : ) Jednak największą satysfakcję sprawiło mi wspólne pieczenie z siostrą ; )


Pierniczki, przepis podstawowy

Składniki:

 

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg cukru
  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 200 g miodu
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 200 ml śmietany 18 %

Rozpuścić masło i dodać do niego cukier i miód cały czas mieszając – po rozpuszczeniu pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i kakao oraz z przyprawą do piernika. Dodać 3 żółtka i wlać masło, ugniatać ciasto i dodać jeszcze 200 ml śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie rozwałkować do grubości ok 6 mm i wycinać kształty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 180 C przez 10 min.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. Mary_Lu
    1 stycznia 2012 / 18:36

    Szkoda że tak późno, ja uwielbiam pierniki. I zamierzam spróbować :]

  2. madziara
    1 stycznia 2012 / 19:33

    Mozna wyprobowac w czasie karnawału,co zmaierzam zrobic:)))

  3. yena
    1 stycznia 2012 / 23:02

    Bardzo nieładnie z Twojej strony, że takie przepisy ukrywasz, hihi:)))
    Urocze dekoracje:)

  4. Ania
    25 listopada 2015 / 16:09

    Czy te pierniczki powinny leżakować?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 0:11

      Nie jest to konieczne 🙂 Świetnie smakują bez leżakowania 🙂

  5. Róża
    8 grudnia 2016 / 23:50

    Bardzo dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:23

      Miło mi, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 25 =