Rewelacyjny pieczony sernik Kinder Czekolada na pewno podbije Wasze serca! Idealnie kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Sernik Kinder z każdym dniem w lodówce zyskuje na smaku, choć szanse, że długo tam przetrwa są niewielkie, jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na najlepszy sernik, a także film z przygotowania sernika Kinder Czekolada. Polecam!!!
Sernik Kinder Czekolada przepis
Spód (tortownica 23 cm*):
- 55 g roztopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 45 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 175 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 150 g czekoladek Kinder
- 60 g skrobii ziemniaczanej
- 6 jajek (wielkość L)
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
Jak zrobić sernik Kinder Czekolada
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę, cukier wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać skrobię, wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Dodać połamaną na mniejsze kawałki Kinder czekoladę, delikatnie wymieszać. Masę przelać na ostudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
*Użyłam tortownicy 20 cm, ale pozostało mi trochę masy, dlatego odpowiedniejsza będzie 23 cm.
Polewa z Kinder Czekolady
Polewa:
- 100 g Kinder czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Kremówkę mocno podgrzać, dodać połamaną na kawałki Kinder czekoladę. Odstawić na chwilę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przelać na sernik.
Dekoracja:
- Kinder Jajko
- Kinder Bueno
- Kinder Czekolada
- Schokobons
Smacznego!
Sernik Kinder Czekolada film
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki.