Pieczony schab to tradycyjny przepis na pyszne mięso z piekarnika. Super pomysł na obiad, choć pieczony schab możemy podać nie tylko na ciepło, ale również na zimno, pokrojony w plastry. Nie może zabraknąć go na Wielkanocnym stole. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pieczony schab, który wychodzi kruchy i soczysty. Idealnie miękki, delikatny, łatwy do krojenia, prawdziwy klasyk polskiej kuchni.
Do przygotowania soczystego schabu z piekarnika niezbędna jest dobra marynata. Najlepiej zamarynować schab w ulubionych przyprawach na co najmniej jeden dzień przed pieczeniem. Zamarynowany schab możemy przechowywać w lodówce nawet do 48 godzin. Do przygotowania marynaty używam oleju rzepakowego. To najlepszy wybór, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego, dobre proporcje kwasów omega 6 do omega 3, najmniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych 6-7%, (w oliwie jest ich 2 razy więcej) i największą zawartość fitosteroli spośród najpopularniejszych olejów, a fitosterole i kwas oleinowy regulują naszą gospodarkę lipidową i poziom cholesterolu w krwi.
Więcej informacji o korzyściach płynących ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie znajdziecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu
Pieczony schab
Schab pieczony możemy upiec z pomocą rękawa do pieczenia, ale jeśli go nie posiadacie, sprawdzi się również zwykłe naczynie żaroodporne. Pieczony schab to idealny pomysł na świąteczny obiad dla całej rodziny, a po ostudzeniu możemy podać go w formie domowej wędliny – do kanapek. Sprawdzony przepis na domowy schab gwarantuje, że taka wędlina jest nie tylko świetnie doprawiona i wypieczona, ale również zdrowa, bez porównania z wędlinami sklepowymi.
Przepis na pieczony schab
Składniki:
- 1,3 kg schabu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Jak zrobić soczysty schab z piekarnika
Schab umyć, dokładnie osuszyć. Polać olejem, oprószyć przyprawami i dokładnie natrzeć mięso. Naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na 12-24 godziny. Kolejnego dnia usunąć nadmiar marynaty (pozostawić do późniejszego wykorzystania) i krótko obsmażyć mięso z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać odłożoną marynatę. Związać oba końce rękawa, pozostawiając trochę wolnego miejsca. Nakłuć folię widelcem, aby nadmiar pary miał ujście. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 70 minut. Gdy przestygnie wyjąć z rękawa.
Smacznego!
Schab pieczony
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
#Fundusze Promocji
Pozostałe przepisy na Wielkanoc.