Początek maja, a szczególnie długi weekend, zawsze kojarzył mi się z grillowaniem ; ) Tym razem wyjątkowo zamiast mięsa, grillowaliśmy głównie warzywa, ale w efekcie mogliśmy skosztować tą pyszną, lekką sałatkę : ) Do tej pory płatkami kukurydzianymi panierowałam zazwyczaj mięso z kurczaka, ale dzięki pomysłowi Okrasy przetestowałam je także na schabie ; ) Całość fajnie się skomponowała i na pewno wkrótce powrócimy do tej kombinacji, bo danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.
- 5 ząbków czosnku
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule dymki
- 300 g zielonych oliwek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 400 g sera feta
- 1 kg schabu
- 2 jajka
- 150 g płatków kukurydzianych
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża mięta, mąka do panierowania
3 ząbki czosnku drobno siekamy, pozostałe dwa kroimy w cienkie plastry. Bakłażan kroimy wzdłuż w ok. 1 cm plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz połową posiekanego czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Papryki kroimy w ósemki, doprawiamy solą, pieprzem, pozostałym posiekanym czosnkiem i także grillujemy. Tak przygotowane warzywa kroimy: bakłażany na mniejsze plasterki w poprzek (około 3-4 cm szerokości każdy), papryki w nieregularne kawałki na skos. Cebulki kroimy w poprzek na dość grube kawałki i wraz z kawałkami czosnku przekładamy do miski. Dodajemy też pozostały szczypior z dymek, pokrojony na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Na koniec do miski przekładamy zgrillowane warzywa, pokrojone na pół pomidorki i oliwki oraz pokruszony na mniejsze kawałki ser feta. Doprawiamy do smaku pieprzem, oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodajemy kilka listków mięty i delikatnie mieszamy.
Schabu kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy pod folią spożywczą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso panierujemy w mące i roztrzepanych jajkach, a na koniec w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy schab na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1-2 minut.
Smacznego : )
Świetny pomysł:)
Autor
Polecam:)
Muszę wypróbować taką sałatkę, schab wg Okrasy również robiłam, w tym tygodniu w ,kuchni lidla, również pyszności 🙂
Autor
Polecam, a kuchnię meksykańską też uwielbiam 🙂
Wygląda rewelacyjnie. Pewnie smakuje tak samo:)
Autor
Filip danie proste, ale bardzo smaczne 🙂
Pycha!
Autor
Szwagierka masz rację 🙂
fajnie wygląda to mięsko:) ja robiłam ostatnio kurczaka wg pascala tylko post muszę stworzyć w wolnej chwili:)
I sałatka i mięsko wyglądają pięknie. Schrupałabym!
Autor
Aniu to czekam z niecierpliwością, bo ja bardzo lubię te ich przepisy i zawsze ciężko mi się zdecydować, ale niestety na wszystkie nie starcza mi czasu 😀
Autor
Paula zapraszam 😀
Znakomite, przepyszne danie, a sałatka rewelacyjna ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
wygląda rewelacyjnie!
Dziękuje:)
Zarówno sałatka jak i mięsko wyglądają przepysznie 🙂 !
Tak też smakują 🙂