Pieczony schab i sałatka z grillowanego bakłażana

Początek maja, a szczególnie długi weekend, zawsze kojarzył mi się z grillowaniem ; ) Tym razem wyjątkowo zamiast mięsa, grillowaliśmy głównie warzywa, ale w efekcie mogliśmy skosztować tą pyszną, lekką sałatkę : ) Do tej pory płatkami kukurydzianymi panierowałam zazwyczaj mięso z kurczaka, ale dzięki pomysłowi Okrasy przetestowałam je także na schabie ; ) Całość fajnie się skomponowała i na pewno wkrótce powrócimy do tej kombinacji, bo danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.


Pieczony schab
Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule dymki
  • 300 g zielonych oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g sera feta
  • 1 kg schabu
  • 2 jajka
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża mięta, mąka do panierowania

3 ząbki czosnku drobno siekamy, pozostałe dwa kroimy w cienkie plastry. Bakłażan kroimy wzdłuż w ok. 1 cm plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz połową posiekanego czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Papryki kroimy w ósemki, doprawiamy solą, pieprzem, pozostałym posiekanym czosnkiem i także grillujemy. Tak przygotowane warzywa kroimy: bakłażany na mniejsze plasterki w poprzek (około 3-4 cm szerokości każdy), papryki w nieregularne kawałki na skos. Cebulki kroimy w poprzek na dość grube kawałki i wraz z kawałkami czosnku przekładamy do miski. Dodajemy też pozostały szczypior z dymek, pokrojony na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Na koniec do miski przekładamy zgrillowane warzywa, pokrojone na pół pomidorki i oliwki oraz pokruszony na mniejsze kawałki ser feta. Doprawiamy do smaku pieprzem, oliwą oraz sokiem  z cytryny. Dodajemy kilka listków mięty i delikatnie mieszamy.

Schabu kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy pod folią spożywczą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso panierujemy w mące i roztrzepanych jajkach, a na koniec w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy schab na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1-2 minut.

Smacznego : )


Sałatka z grillowanego bakłażana

Pieczony schab -Okrasa

Komentarzy: 18

  1. Marta
    Autor
    6 maja 2013 / 14:51

    Polecam:)

  2. Luka
    6 maja 2013 / 16:10

    Muszę wypróbować taką sałatkę, schab wg Okrasy również robiłam, w tym tygodniu w ,kuchni lidla, również pyszności 🙂

  3. Marta
    Autor
    6 maja 2013 / 16:38

    Polecam, a kuchnię meksykańską też uwielbiam 🙂

  4. 6 maja 2013 / 19:26

    Wygląda rewelacyjnie. Pewnie smakuje tak samo:)

    • Marta
      Autor
      6 maja 2013 / 20:05

      Filip danie proste, ale bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      6 maja 2013 / 20:05

      Szwagierka masz rację 🙂

  5. 6 maja 2013 / 20:26

    fajnie wygląda to mięsko:) ja robiłam ostatnio kurczaka wg pascala tylko post muszę stworzyć w wolnej chwili:)

  6. 6 maja 2013 / 21:30

    I sałatka i mięsko wyglądają pięknie. Schrupałabym!

  7. Marta
    Autor
    6 maja 2013 / 21:46

    Aniu to czekam z niecierpliwością, bo ja bardzo lubię te ich przepisy i zawsze ciężko mi się zdecydować, ale niestety na wszystkie nie starcza mi czasu 😀

  8. Marta
    Autor
    6 maja 2013 / 21:46

    Paula zapraszam 😀

  9. 7 maja 2013 / 18:43

    Znakomite, przepyszne danie, a sałatka rewelacyjna ! Pozdrawiam 🙂

  10. Marta
    Autor
    7 maja 2013 / 19:38

    Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  11. Marta
    8 maja 2013 / 17:55

    Dziękuje:)

  12. 16 maja 2013 / 11:06

    Zarówno sałatka jak i mięsko wyglądają przepysznie 🙂 !

  13. Marta
    16 maja 2013 / 11:44

    Tak też smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 6 =