Rewelacyjny pieczony kurczak z chrupiącą skórką to super pomysł na prosty i pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, cały trud to oczekiwanie na jego upieczenie w piekarniku. Długość pieczenia zależy od wagi mięsa, przyjmujemy, że kilogram kurczaka piecze się w 60 minut. Poniżej znajdziecie również film krok po kroku jak przygotować kurczaka z chrupiącą skórką, który smakuje zupełnie jak kurczak z rożna. Polecam!!!
Pieczony kurczak z chrupiącą skórką przepis
Składniki:
- 1,75 kg kurczaka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 75 g masła
Jak zrobić kurczaka z chrupiącą skórką
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć przyprawami, naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 25 g masła włożyć do środka kurczaka, pozostałe masło pokroić na małe kawałki i dokładnie obłożyć mięso. Piec w 180° C (termoobieg) przez 1 godzinę i 45 minut, w połowie pieczenia przewracając kurczaka na drugą stronę.
Smacznego!
Domowy kurczak z rożna – film z przygotowania:
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na obiad .