Pieczony kalafior to super dodatek do obiadu lub lżejszy pomysł na przekąskę, czy kolację. Aromatyczny, rozpływa się w ustach, świetnie pasuje do wszystkich mięs i sosu czosnkowego. Przepis jest bardzo uniwersalny, zamiast zaproponowanych przypraw możecie dodać Wasze ulubione. Polecam!
Pieczony kalafior przepis
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 szczypty czarnego pieprzu
Kalafior umyć, oddzielić liście, podzielić na mniejsze różyczki. Olej wymieszać masłem orzechowym, miodem i przyprawami. Marynatą polać różyczki kalafiora i dokładnie natrzeć dłonią, aby całość była równomiernie rozprowadzona. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Więcej obiadowych inspiracji znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie