Pieczony boczek z chrupiącą skórką, czyli Crispy Skin Pork to przepis, który otrzymałam od znajomego mieszkającego przez pewien czas w Wietnamie. Mięso jest proste do przygotowania, choć dość czasochłonne, ze względu na godzinne pieczenie i „podlewanie” mięsa w tym czasie. Efekt jest jednak tego wart, mięso jest bardzo miękkie, a tłusty fragment boczku wytapia nam się w chrupiącą skórkę. Polecam!
Składniki:
- 500 g surowego boczku ze skórą
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka oleju
- sól gruboziarnista
Do podlewania:
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka soli
Dzień przed pieczeniem mięsa przygotwać marynatę mieszając cukier, sól himalajską, pieprz, przyprawę pięć smaków oraz olej. Mięso opłukać, osuszyć, w razie potrzeby oczyścić skórę. Mięso naciąć w kilku na głębokość ok. 1 cm i dokładnie natrzeć marynatą. Na skórę nałożyć warstwę gruboziarnistej soli (nie powinna dotykać mięsa, tylko i wyłącznie skóry), całość odwrócić do góry nogami (tak, aby sól była na dole naczynia) i tak przygotowane mięso przełożyć do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć mięso z lodówki, dokładnie zeskrobać sól i suszyć skórę. Używając końcówki noża wykonać na skórze wiele płytkich otworów. Mięso ułożyć w naczyniu wyłożonym folią aluminiową, którą docisnąć także do jego boków. Na skórze położyć równą warstwę gruboziarnistej soli (nie powinna dotykać mięsa, więc boki muszą być szczelnie okryte folią aluminiową). Delikatnie podlać lub posmarować pędzelkiem 1/5 mieszanki octu i soli. Przełożyć mięso na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C (termoobieg + obie grzałki) i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, podlać 1/5 mieszanki octu i soli i piec kolejne 20 minut (opcjonalnie można w tym momencie dodać warzywa). Powtórzyć kolejne dwa razy. Następnie wyjąć mięso z piekarnika (jeśli dodaliście warzywa, powinny być już gotowe, więc odłożyć je na bok) i dokładnie zeskrobać sól z wierzchu. Podlać lub posmarować pędzelkiem ostatnią częścią mieszanki z octem i nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę z opcją górnego grilla. Przełożyć mięso do piekarnika i piec ok.10 minut, cały czas obserwując, czy skórka nie rumieni się zbyt mocno (jeśli tak wyjąć mięso wcześniej, u mnie trwało to 6 minut). Wyjąć mięso z piekarnika.
Smacznego!