Pieczone jabłka to obowiązkowy jesienny, pyszny i bardzo zdrowy deser! W kwestii nadzienia jak zawsze pozostawiam Wam pełną dowolność, choć wersja z orzechami i suszonymi owocami na pewno Wam zasmakuje ; )
- 4 jabłka
- 2 łyżki suszonych moreli/wiśni/jagód/żurawiny/jagód goji
- 4 łyżki orzechowej mieszanki (np. orzechy włoskie, laskowe, nerkowca)
- 3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
Górne części jabłek ściąć nożem, wydrążyć gniazda nasienne. Dookoła każdego jabłka zrobić delikatne nacięcie nożem, tak aby jabłka nie popękały przy pieczeniu. Miód wymieszać z suszonymi owocami, orzechami i cynamonem, napełnić przygotowane jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25-40min. (w zależności od wielkości jabłek).
Smacznego : )