Pieczone jabłka to obowiązkowy jesienny, pyszny i bardzo zdrowy deser! W kwestii nadzienia jak zawsze pozostawiam Wam pełną dowolność, choć wersja z orzechami i suszonymi owocami na pewno Wam zasmakuje ; )
- 4 jabłka
- 2 łyżki suszonych moreli/wiśni/jagód/żurawiny/jagód goji
- 4 łyżki orzechowej mieszanki (np. orzechy włoskie, laskowe, nerkowca)
- 3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
Górne części jabłek ściąć nożem, wydrążyć gniazda nasienne. Dookoła każdego jabłka zrobić delikatne nacięcie nożem, tak aby jabłka nie popękały przy pieczeniu. Miód wymieszać z suszonymi owocami, orzechami i cynamonem, napełnić przygotowane jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25-40min. (w zależności od wielkości jabłek).
Smacznego : )
Fajny pomysł, idealny deser na dietę 🙂
Autor
O tak, w końcu jakiś zdrowy i pyszny deser dla dbających o linię 🙂
smak dzieciństwa:) pamiętam nawet te pieczone bez nadzienia:)
Autor
Czasem na takie bez nadzienia jest największa ochota 🙂
piękne jabłuszka i jak smakowicie wygladaja 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Aż mi zapachniało jabłkami!
Autor
Zapach podczas pieczenia jest rzeczywiście niesamowity 🙂