Pieczone jabłka

Pieczone jabłka to obowiązkowy jesienny, pyszny i bardzo zdrowy deser! W kwestii nadzienia jak zawsze pozostawiam Wam pełną dowolność, choć wersja z orzechami i suszonymi owocami na pewno Wam zasmakuje ; )


Pieczone jabłka
Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki suszonych moreli/wiśni/jagód/żurawiny/jagód goji
  • 4 łyżki orzechowej mieszanki (np. orzechy włoskie, laskowe, nerkowca)
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Górne części jabłek ściąć nożem, wydrążyć gniazda nasienne. Dookoła każdego jabłka zrobić delikatne nacięcie nożem, tak aby jabłka nie popękały przy pieczeniu. Miód wymieszać z suszonymi owocami, orzechami i cynamonem, napełnić przygotowane jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25-40min. (w zależności od wielkości jabłek).

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. daria_n
    31 października 2013 / 20:57

    Fajny pomysł, idealny deser na dietę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2013 / 0:53

      O tak, w końcu jakiś zdrowy i pyszny deser dla dbających o linię 🙂

  2. 1 listopada 2013 / 11:09

    smak dzieciństwa:) pamiętam nawet te pieczone bez nadzienia:)

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:52

      Czasem na takie bez nadzienia jest największa ochota 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:54

      Zapach podczas pieczenia jest rzeczywiście niesamowity 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 8 =