Site icon marta-gotuje.pl

Pieczone frytki z batatów

Smak batatów poznałam dopiero niedawno i jak na razie w pieczonej wersji najbardziej mi odpowiada ; ) Interesująca alternatywa dla „zwykłych” ziemniaków, chrupiąca skórka i mięsisty, słodkawy środek : ) Polecam.


Składniki:

  • 1 duży lub 2 średniej wielkości bataty
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • sól morska, opcjonalnie ulubione zioła, pieprz, papryka

Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i doprawiamy solą morską, opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg) pieczemy ok 40 min (przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę), aż będą ładnie zarumienione. Pod koniec pieczenia możemy również włączyć grzanie górnej grzałki piekarnika.

Smacznego : )
Exit mobile version