Smak batatów poznałam dopiero niedawno i jak na razie w pieczonej wersji najbardziej mi odpowiada ; ) Interesująca alternatywa dla „zwykłych” ziemniaków, chrupiąca skórka i mięsisty, słodkawy środek : ) Polecam.
Składniki:
- 1 duży lub 2 średniej wielkości bataty
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- sól morska, opcjonalnie ulubione zioła, pieprz, papryka
Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i doprawiamy solą morską, opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg) pieczemy ok 40 min (przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę), aż będą ładnie zarumienione. Pod koniec pieczenia możemy również włączyć grzanie górnej grzałki piekarnika.
Smacznego : )
no coś dla mnie, jak zawsze…batatów też nie znam, a szkoda, muszę się za nie zabrać)
Autor
Bataty to dla mnie też nowość, ale jak jest okazja wprowadzam nowe smaki 🙂 ciekawe, czy Ci zasmakują 😀
Do wypróbowania 🙂
Autor
Jak najbardziej 🙂
takich jeszcze nie jadłam, muszę spróbować:)
Autor
Koniecznie 😀