Uwielbiam pieczone owsianki, bo robią się praktycznie same, a w czasie, gdy zapiekają się w piekarniku jest chwila na pozostałą poranną krzątaninę : ) Dzisiejsza wersja to porcja rodzinna, idealna na weekendowe śniadanie : ) Polecam!!
Składniki (forma o średnicy 23 cm):
- 2 szklanki mleka (opcjonalnie 1 szklanka mleka +1 szklanka wody)
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 3/4 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
- garść płatków kokosowych
Mleko wymieszać z jajkiem, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodać płatki owsiane, jaglane, siemię lniane i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego minimalnie masłem. Na wierzchu ułożyć owoce i płatki kokosowe. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Zdjąć folię i dopiekać dodatkowe 5-10 minut.
Smacznego!
Uwaga!
Zamiast owoców można użyć orzechów, a przed podaniem polać owsiankę syropem klonowym : )
Inspiracja „Dzień Dobry” M.Minta