Site icon marta-gotuje.pl

Pieczona owsianka z wiśniami

Jak wiecie ostatnio zostałam miłośniczką zapiekanych owsianek ; ) Ostatnio polecałam Wam wersję z twarogiem, ale dzisiejszy przepis jest jeszcze łatwiejszy i równie pyszny! Najbardziej lubię jego uniwersalność i każdego dnia dodaję inne owoce (mogą być także te suszone), orzechy, zarodki, otręby, migdały, wiórki kokosowe, czy nawet konfiturę. Wszystko pasuje wyśmienicie, więc polecam poeksperymentować na tym polu ; ) 



Składniki (porcja na 2 naczynia pokazane na zdjęciu):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być górskie)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko wielkości L
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki wiśni

Mleko, jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane i owoce, całość ponownie mieszamy. Przekładamy do naczynek żaroodpornych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30-35 minut.

Smacznego : )




 



Exit mobile version