Jak wiecie ostatnio zostałam miłośniczką zapiekanych owsianek ; ) Ostatnio polecałam Wam wersję z twarogiem, ale dzisiejszy przepis jest jeszcze łatwiejszy i równie pyszny! Najbardziej lubię jego uniwersalność i każdego dnia dodaję inne owoce (mogą być także te suszone), orzechy, zarodki, otręby, migdały, wiórki kokosowe, czy nawet konfiturę. Wszystko pasuje wyśmienicie, więc polecam poeksperymentować na tym polu ; )
Składniki (porcja na 2 naczynia pokazane na zdjęciu):
- 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być górskie)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko wielkości L
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki wiśni
Mleko, jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane i owoce, całość ponownie mieszamy. Przekładamy do naczynek żaroodpornych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Smacznego : )