Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości, a dodatkowo zawsze można przygotować na ich bazie coś pysznego ; ) Stosując się do zasad zdrowego odżywiania programu Śniadanie Daje Moc, przygotowałam pieczoną owsiankę z jabłkami. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, więc idealnie sprawdzi się także w formie drugiego śniadania, jedzonego poza domem. Moja Córka jest jej wielką miłośniczką, więc zawsze wspólnie wybieramy owocowe dodatki, które dodatkowo umilą nam dzień. Polecam!!!
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
Płatki wymieszać z jogurtem, mlekiem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Przełożyć do żaroodpornych naczynek. Na wierzchu rozłożyć umyte i pokrojone w plasterki jabłko. Oprószyć cynamonem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
Smacznego : )
*Wpis powstał w ramach programu Śniadanie Daje Moc.