Uwielbiam pieczone owsianki! To właśnie dzięki nim zakochałam się w słodkich śniadaniach i płatkach owsianych w każdej postaci ; ) Dzisiejsza propozycja została wzbogacona o twaróg, można więc uznać, że to takie mini serniczki w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania można użyć dowolnych owoców, także mrożonych. Polecam!!
Składniki (2 porcje):
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 jajko (wielkość L)
- 20 g erytrytolu (lub cukru trzcinowego)
- 70 g płatków owsianych górskich
- 70 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka 1,5%
- 100 g truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
Smacznego!
1 porcja zawiera: 288 kcal; Białka: 19,8 g; Tłuszcze: 8,8 g; Węglowodany: 31,0 g
Inspiracja “Jedz pysznie i chudnij” A. Zyśk