Site icon marta-gotuje.pl

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to tradycyjne danie z polskiej kuchni, przygotowywane przez moją Mamę na wyjątkowe okazje w szczególności na wielkanocny stół : ) Z powodzeniem można jeść ją na ciepło w formie obiadu lub gdy przestygnie, pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę i serwować jako dodatek do kanapek. Długo marynowana jest bardzo aromatyczna, krucha i wprost rozpływa się w ustach. Pieczona karkówka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy wymieszać kilka składników marynaty, dobrze natrzeć mięso, a następnie upiec je w piekarniku. Polecam!!!


Pieczona karkówka przepis

Składniki:

Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej wymieszać z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką i marynować w lodówce 1,5-2 dni. Po tym czasie piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, po godzinie przewracając mięso na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku.

Smacznego!












Świąteczne przysmaki są przepyszne, ale zazwyczaj również dość ciężkie, więc z myślą o Wielkanocnym świętowaniu zaopatrzyłam się już w wyrób medyczny Espumisan Max, który niweluje uczucie ciężkości, przejedzenia i wzdęcia.


Exit mobile version