Pieczona karkówka to tradycyjne danie z polskiej kuchni, przygotowywane przez moją Mamę na wyjątkowe okazje w szczególności na wielkanocny stół : ) Z powodzeniem można jeść ją na ciepło w formie obiadu lub gdy przestygnie, pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę i serwować jako dodatek do kanapek. Długo marynowana jest bardzo aromatyczna, krucha i wprost rozpływa się w ustach. Pieczona karkówka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy wymieszać kilka składników marynaty, dobrze natrzeć mięso, a następnie upiec je w piekarniku. Polecam!!!
Pieczona karkówka przepis
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej wymieszać z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką i marynować w lodówce 1,5-2 dni. Po tym czasie piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, po godzinie przewracając mięso na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku.
Smacznego!
Świąteczne przysmaki są przepyszne, ale zazwyczaj również dość ciężkie, więc z myślą o Wielkanocnym świętowaniu zaopatrzyłam się już w wyrób medyczny Espumisan Max, który niweluje uczucie ciężkości, przejedzenia i wzdęcia.
Ależ to pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Będę robić jeszcze przed Wielkanocą na próbę 🙂
Pyszna!!!! Mi bardziej na zimno smakuje na kanapki ale rodzinka zajadała sie na obiadek 🙂
Autor
Ja również #teamkanapki 😉
Autor
Super 🙂
Uwielbiam domowe wędliny 🙂
Autor
Domowe najlepsze 🙂
Bardzo apetycznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Moja Mama też robi podobnie muszę i ja wypróbować 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Taka karkówka na święta jest idealna 👍 I jak klimatycznie u Was 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Zdecydowany must na Święta 🙂
Zrobiłam ☺️ Jednym słowem: idealna 👌
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam poświątecznie 🙂
Super pomysł na Wielkanoc 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mmmm jutro robie na próbe 🙂
Autor
Ekstra, daj znać jak posmakowała 🙂
Będzie jutro na obiadek 🙂
Autor
Smacznego 🙂
Pyszne mięsko piekłam trochę dłużej ale mój kawałek miał 2,5 kg 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Tak, jeśli waga mięsa jest większa, należy wydłużyć czas pieczenia 🙂
Nic nie równa się domowej karkóweczce 🙂 do tej pory marynowałam tylko w majeranku, zielu angielskim i liściach laurowych ale Twój sposób też super rodzince smakowało 🙂 dla zabieganych polecam też wrzucić do rękawa i godzinkę do lodówki a później od razu piec w rękawie mięso jest równie kruche 🙂
Autor
Muszę koniecznie wypróbować pieczenie w rękawie. Kiedyś używałam, ale ostatnio jakoś o nim zapominam 😉
Mniam mniam mięso wyszło bardzo kruche dziękuję
Autor
Super! 🙂
Pychotka potwierdzam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Smak rewelacja!!!
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pyszne mięsko 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepis super i nie tylko na Swieta 🙂 my jemy caly rok 🙂
Autor
Zdecydowanie, szkoda by było czekać cały rok 😉
Przepyszna, mięso soczyste super!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha i na obiad i do kanapki 🙂 czy to co zostało moge zamrozić na świeta?
Autor
Cieszę się, że posmakowało, oczywiście można zamrozić 🙂
Przepyszne mięso bardzo dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy przy kilogramie mięsa czas pieczenia powinien być skrócony?
Autor
Tak 🙂
Robiłam już parę razy i jest to moja najulubieńsza marynata do mięs. Dziękuję 😉
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wspaniała karkówka bardzo polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Karkóweczka super, bardzo soczysta 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Robiłam i bardzo dobra. Moje dzieci za taką karkówka przepadają.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂