Przyznaję, że mam ogromną słabość do chrupiących przekąsek i ich podjadania choćby podczas czytania, czy oglądania filmów… ; ) Pieczona ciecierzyca to super alternatywa dla niezdrowych przekąsek, jest równie pyszna, a do tego stanowi świetne źródło białka, żelaza. Nadaje się dla dzieci i dla dorosłych, także do pochrupania na imprezie. Poniżej przedstawiam Wam naszą ulubioną paprykową wersję, ale spokojnie możecie pokusić się o inne przyprawy, a nawet słodką wersję np. z miodem i cynamonem. Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie może być ciecierzyca z puszki np. gotowana na parze)
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzić zalać wodą w stosunku 1:3 (na szklankę ciecierzycy trzy szklanki wody) i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 80 minut. Ugotowaną odcedzić i osuszyć. (Jeśli korzystacie z ciecierzycy w puszce, należy ją wypłukać, odcedzić i wysuszyć). Dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut, do czasu, aż będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszać 2-3 razy.
Smacznego!
Tego mi było trzeba wstyd przyznać ale jestem uzależniona od chipsów ;(
Autor
Coś o tym wiem 😉
uwielbiam taką ciecierzycę 🙂 często robię 🙂
Autor
Nic dziwnego, jest pyszna 🙂
A ja w tej wersji nigdy nie jadłam. Więc pora spròbować 😉 P.S. Świetna degustacja 🙂
Autor
Koniecznie wypróbuj, świetna przekąska 🙂 Chętni do skosztowania zawsze się u nas znajdą 🙂
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Autor
Oj tak! i daj znać jak smakowało 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Nigdy nie miałam okazji jeść ciecierzycy, ale w takiej wersji bardzo zachęca 🙂
Autor
Koniecznie trzeba to nadrobić, pychota! 🙂
Proszę o podanie proporcji na ciecierzycę z miodem i cynamonem.
Z chęcią bym wypróbowała, bo z papryką jest obłędna 😉
Autor
U nas 1-2 łyżki płynnego miodu (tak, aby po wymieszaniu każde ziarenko było choćby delikatnie pokryte 🙂 plus 2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej 🙂
Genialne i pyszne 😀
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
zastanawiałam się czy ciecierzyce można przy karmieniu piersią jeść
Autor
Osobiście przy mojej dwójce nie było żadnych problemów 😉 Najlepiej zacząć od małych ilości i obserwować Maleństwo, jeśli nic się nie dzieje (wysypka, ból brzucha) to można spokojnie wprowadzić nowe produkty na stałe do menu 🙂
świetny pomysł, też mam słabość do niezdrowych przekąsek, a Twoja propozycja wydaje się być świetna, na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Niestety te niezdrowe są bardzo pochłaniające 🙂 na szczęście istnieją takie alternatywy 😀
Super przepis a pieczona ciecierzyca daje rade zastąpić chipsy 😀 na sylwestra w sam raz 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pieczona ciecierzyca to podstawa udanej imprezy 🙂
Przepyszna przekąska 🙂 przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super smakuje pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Uwielbiam! cudowna zdrowa przekąska 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂