Site icon marta-gotuje.pl

Pieczeń

Przygotowanie pieczeni zawsze wydawało mi się bardzo skomplikowane i mocno pracochłonne. Dopiero niedawno podpatrzyłam jej wykonanie u mamy i okazało się, że tak pyszny obiad można wyczarować niedużym nakładem pracy, wystarczy jedynie odpowiednia mieszanka przypraw oraz czas na duszenie ; ) Polecam!


Składniki :

Mięso umyć. Przełożyć na deskę i doprawić (tylko z jednej strony). W tym czasie rozgrzać margarynę np. w brytfannie, lub innym naczyniu, w którym będziemy dusić pieczeń. Przełożyć tam mięso doprawioną stroną na dół i posypać drugą stronę (tym sposobem stracimy jak najmniej przypraw podczas przenoszenia : ). Dodać obrane ząbki czosnku. Podsmażać z obu stron na rumiany kolor. Gdy mięso będzie już ładnie przypieczone podlać wodą do ok. 3/4 wysokości, u mnie wystarczyły 3 szklanki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

Aby uzyskać sos zaklepujemy (wodą wymieszaną z mąką) pozostałą po duszeniu mieszankę wody i tłuszczu.

Najlepiej podawać z ziemniakami lub pyzami (przepis tutaj).

Smacznego : )

 


Exit mobile version