Site icon marta-gotuje.pl

Pieczeń ze śliwką i suszonymi grzybami

Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwkami to idealny pomysł, na prosty, ale szykowny, świąteczny obiad. Z powodzeniem możecie przygotować ją z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku, a nawet podawać na zimno. Idealnie komponuje się z dodatkiem czerwonego wina, które podkreśli jej smak. Polecam!!

Składniki:

Do podania:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na czas przygotowania mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać. Miękkie grzyby odcedzić z wody, posiekać na małe kawałki. Na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na środku ułożyć plastry boczku, obok siebie, tworząc prostokąt. Na boczek przełożyć mięso, na środku ułożyć pasek suszonych grzybów i rząd śliwek. Dwa dłuższe kawałki mięsnego prostokąta złączyć ze sobą tworząc kształt rolady (boczek powinien przykrywać całe mięso). Roladę zawinąć papierem do pieczenia w formę cukierka i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 45 minut. Po tym czasie rozwinąć papier (pieczeń będzie już trzymać kształt) i dopiekać kolejne 15 minut, aż boczek będzie zarumieniony.

Pieczeń podałam z winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, bardzo aromatycznym z owocową nutą, które idealnie dopełniło elegancki obiad i podkreśliło smak dania.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Cono Sur

Exit mobile version