Przygotowanie pieczeni zawsze wydawało mi się bardzo skomplikowane i mocno pracochłonne. Dopiero niedawno podpatrzyłam jej wykonanie u mamy i okazało się, że tak pyszny obiad można wyczarować niedużym nakładem pracy, wystarczy jedynie odpowiednia mieszanka przypraw oraz czas na duszenie ; ) Polecam!
- ok. 1 kg łopatki
- pieprz, słodka czerwona papryka, ziarenka smaku Winiary (w dużej ilości u mnie mięso było całe czerwone od papryki : )
- oregano, bazylia, majeranek (około 2-3 łyżek każdej z przypraw)
- tymianek, estragon, cząber (mała szczypta, ew. można pominąć)
- 6 ząbków czosnku
- margaryna do podsmażenia
Mięso umyć. Przełożyć na deskę i doprawić (tylko z jednej strony). W tym czasie rozgrzać margarynę np. w brytfannie, lub innym naczyniu, w którym będziemy dusić pieczeń. Przełożyć tam mięso doprawioną stroną na dół i posypać drugą stronę (tym sposobem stracimy jak najmniej przypraw podczas przenoszenia : ). Dodać obrane ząbki czosnku. Podsmażać z obu stron na rumiany kolor. Gdy mięso będzie już ładnie przypieczone podlać wodą do ok. 3/4 wysokości, u mnie wystarczyły 3 szklanki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa.
Aby uzyskać sos zaklepujemy (wodą wymieszaną z mąką) pozostałą po duszeniu mieszankę wody i tłuszczu.
Najlepiej podawać z ziemniakami lub pyzami (przepis tutaj).
Smacznego : )
mniam, kluchy też;) …no i widzę kompozycję;))))
Autor
Ola starałam się, aby nauka nie poszła w las 😀
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Szwagierka zapraszamy na obiad 🙂 Milena polecam! 🙂
Smakowicie wyglada 🙂 Chyba zrobir na niedzielny obiad 🙂
Zapraszam na mojego bloga
widać, że wyniosłaś coś z tych warsztatów:) pozazdrościć, bo moim zdjęciom też daleko do perfekcji, a to ważne gdy prowadzi się bloga:)
ps. pyszny obiadek, uwielbiam!:)
Wysmienity obiad z przepysznym mięskiem ! Dodatek pyz znakomity 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Aniu bardzo dziękuję 🙂 Samantha pyzy rzeczywiście super pasowały 🙂
Świetne zdjecia! I kolejny przepis do wypróbowania 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i pieczeń polecam!
Pyszka!Omnom nom!
Autor
Zgadza się 🙂
Cudowne na obiad…Pięknie wygląda:)
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
mmm juz czuję ten zapach 😉
Autor
Polecam, nie tylko pysznie pachnie, ale i świetnie smakuje 😀
A jeżeli chcę robić w piekarniku to również mogę się stosować do tego przepisu?
Autor
Z przyprawieniem na pewno 🙂 ale w piekarniku musisz pomyśleć nad odpowiednim podlewaniem, aby mięso nie było zbyt przesuszone 🙂
MMMM aż ślinka cieknie.
Autor
Polecam 🙂
Jest przepyszna a z tego co zostalo z obiadu pokroilam w plasterki i mamy wedlinke 🙂
Autor
I nic się nie zmarnuje 🙂