Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że osoby obchodzące swoje święta w grudniu są trochę poszkodowane ; ) Jest to miesiąc zarezerwowany dla bożonarodzeniowego odliczania, pierników, makowców, czy serników i mało kto ma ochotę na typowo letnie wypieki jak np. malinowa pianka na biszkoptowym spodzie : ) Mimo to życzenia jubilatów trzeba spełniać, więc mam dla Was przepis na lekki torcik bez pieczenia. Bardzo, bardzo prosty i szybki do przygotowania nie licząc czasu chłodzenia. Dzieci naprawdę go uwielbiają : ) Idealnie będzie smakował w towarzystwie świeżych owoców, ale zimową porą również nic mu nie brakuje : ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
- 120 g biszkoptów
- 100 g masła
- 2 galaretki owocowe np. malinowe
- 500 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
Biszkopty zmiksować blenderem na drobny „żwirek”. Dodać miękkie masło, ponownie razem zmiksować do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Spód i boki tortownicy wykładamy folią spożywczą. (Spód i boki ciasta nie powinny dotykać bezpośrednio metalowej tortownicy, ponieważ ciasta na zimno przygotowane na nabiale bardzo szybko reagują z metalem i nabierają szarego koloru i metalicznego posmaku.) Na dno przekładamy biszkoptową masę, dokładnie wyrównujemy. Przekładamy do lodówki. W 500 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do wystudzenia, ale nie stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Wylewamy ją biszkoptowy spód i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja „ABC gotowania 3” M.Marecka