Domowe pesto z bazylii z migdałami, oliwą i cytrynową nutą. Zielone pesto nadal jest trochę niedoceniane, mimo, że stanowi świetny dodatek praktycznie do wszystkiego. Uwielbiam wzbogacać nim kaszę, makaron, sałatki, czy smarować kanapki. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do mięsa, czy ryby. Polecam!!
Składniki:
- doniczka bazylii
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka startego parmezanu
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki
- 4-5 łyżek oliwy
- pieprz do smaku
Listki bazylii oderwać od łodyżek, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem.
Smacznego!
O to coś dla mnie bo mi zawsze kasza za sucha 🙂
Autor
W takim razie będzie idealnie 🙂
Uwielbiam pesto!
Autor
🙂 🙂 🙂
Ale ładnie wygląda 🙂 ja z tych co rzadko używają bo jakoś tak nie wiedziałam do czego, a ty tu piszesz, że do wszystkiego można to spróbuję w końcu 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Domowe najlepsze 😍
Autor
Zdecydowanie 🙂
Domowe najlepsze wiadomo co jemy 🙂
Autor
Tak jest 🙂
Pychotka, w końcu znalazłam jakiś przepis bez orzechów inne niż migdały na które nie jestem uczulona, mam już w lodówce czy myslisz że ze 3 dni wytrzyma? 🙂
Autor
Tak, tylko dobrze zalej je oliwą/olejem 🙂
Fajny przepis
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne zrobiłam do makaronu dorzuciłam kurczaka i obiad gotowy 🙂
Autor
Takie proste obiady najlepsze 🙂