Site icon marta-gotuje.pl

Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Sezon owocowy w pełni i na blogu królują obecnie desery i wypieki, ale mam nadzieję, że nie myślcie, iż potrafimy funkcjonować bez czegoś konkretniejszego na obiad… : ) Mam drobne zaległości z postami i odnalazłam jeszcze moje danie z przepisu Pascala z pysznymi szparagami …
Już za nimi tęsknie, ale danie było tak smaczne, że w najbliższym czasie będę musiała je czymś zastąpić : )



Składniki :

Szparagi obieramy i związujemy za pomocą sznurka. Przekładamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą (tak, aby główki szparagów nie były zanurzone w wodzie). Gotujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy je przez zalanie zimną wodą z lodem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, następnie odcedzamy.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na patelnię, z rozgrzanym olejem i masłem (około 2 łyżek tłuszczu). Kurczaka wykładamy na talerz, a na tą samą patelnię dodajemy śmietanę wraz z połową przygotowanej natki pietruszki. Mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię z sosem. W momencie, gdy sos się trochę zredukuje dodajemy kurczaka, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy przygotowane penne i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Ponownie doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy.

 

Smacznego : )




 
Exit mobile version