Wiosna w pełni, więc coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Chyba wszystkie dzieci (i nie tylko) przepadają za muffinkami, są one także idealne, aby zabrać je ze sobą w ramach przekąski, czy drugiego śniadania. Dzisiejszą recepturę możecie potraktować jako przepis podstawowy i modyfikować go według upodobań dodając Wasze ulubione dodatki. U nas tym razem są to czekoladowe groszki i orzechy włoskie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego bardzo chętnie używam go w mojej kuchni, aby zahamować wchłanianie cholesterolu i opóźnić procesy starzenia się skóry ; ) Polecam!!!
Składniki (10 sztuk):
- 1 jajko (wielkość L)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 – 125 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru trzcinowego
- 135 g mąki tortowej
- 65 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 graham
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 20 g orzechów włoskich
Jajko roztrzepać, dodać olej rzepakowy, mleko oraz ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszać. Dodać cukier trzcinowy, ponownie wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladowe groszki i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Smacznego!