Pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami to obowiązkowy punkt lata. Przygotowana w formie galette ze swoimi „niedbałymi” kształtami dodatkowo nabiera uroku : ) Polecam!!!
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 jajko (wielkość L)
- 500 g brzoskwiń
Mąkę posiekać nożem z masłem i ksylitolem, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia, niedbale na kształt koła, delikatnie podsypując mąką (można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze tarty). Środek koła delikatnie wysypać mąką ziemniaczaną, ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne ciasto zawinąć do środka, nakładając na owoce. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut.
Smacznego!