Pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami

Pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami to obowiązkowy punkt lata. Przygotowana w formie galette ze swoimi „niedbałymi” kształtami dodatkowo nabiera uroku : ) Polecam!!!

Pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 500 g brzoskwiń

Mąkę posiekać nożem z masłem i ksylitolem, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia, niedbale na kształt koła, delikatnie podsypując mąką (można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze tarty). Środek koła delikatnie wysypać mąką ziemniaczaną, ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne ciasto zawinąć do środka, nakładając na owoce. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut.

Smacznego!

Orkiszowa tarta z brzoskwiniami
Zdrowa tarta z brzoskwiniami
tarta bez mąki pszennej z owocami

Komentarzy: 36

  1. Aga
    23 lipca 2020 / 12:06

    Wygląda obłędnie dzisiaj będę piec 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:28

      Super, daj znać jak posmakowała 🙂

  2. Kornelnia
    23 lipca 2020 / 12:16

    Piękne i fajnie że w wersji fit:)

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:28

      🙂 🙂 🙂

  3. Isia
    23 lipca 2020 / 12:51

    Pycha kocham Twoje tarty 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:28

      Bardzo mi miło 😀

  4. Nati
    23 lipca 2020 / 14:34

    Super, nie mam foremki ale taki rodzaj moge upiec 😊

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:29

      Dokładnie, ta jest bezobsługowa 🙂

  5. Majka
    23 lipca 2020 / 21:39

    Piękna i na bank do zrobienia 🥰 Jutro robię jagodzianki z Twojego niezawodnego przepisu, następnie tę tartę 👍

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:29

      O, to super plan 🙂

      • Majka
        25 lipca 2020 / 20:31

        Jaka ona pyyyszna ❤❤❤ Królowa lata 🙂

        • Marta
          Autor
          28 lipca 2020 / 1:01

          Bardzo się cieszę 🙂 <3

  6. Justyna
    24 lipca 2020 / 17:41

    Wyszła super moja pierwsza z maki pełnoziarnistej 😊

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2020 / 13:50

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. 26 lipca 2020 / 19:06

    Wygląda przepięknie! Chyba ją upiekę na kolejny weekend!

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2020 / 1:01

      Polecam 🙂

  8. Kalina
    29 lipca 2020 / 11:27

    Rewelacja i bardzo prosta do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:32

      Cieszę się, że smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:33

      Dziękuję i polecam 🙂

  9. Tatiana
    3 sierpnia 2020 / 15:44

    Wspaniały smak i szybko się piecze 😊

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:36

      Super, że smakuje 🙂

  10. Justyna
    7 sierpnia 2020 / 8:41

    Rzadko komentuje ale tarta bardzo pyszna i nawet jak ktoś nie umie piec to sobie poradzi 😊

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:39

      Cieszę się i pozdrawiam 🙂

  11. Magda
    10 sierpnia 2020 / 20:14

    A bez termoobiegu jak ustawić piekarnik? Dziękuję 🤗

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2020 / 1:29

      Przy opcji grzania góra-dół można zwiększyć temp. o 10 stopni C 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:26

      Dziękuję i polecam 🙂

  12. Ola
    15 grudnia 2020 / 9:14

    Jak to bosko wyglada!

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2020 / 11:22

      Bardzo dziękuję 🙂

  13. Nusiaa
    30 czerwca 2021 / 16:15

    Rewelacyjna w smaku polecam ❤️

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2021 / 22:57

      Bardzo mi miło, że posmakowała, pozdrawiam 🙂

  14. Cyanna
    6 sierpnia 2021 / 13:22

    Chciałabym zrobić taką malutką, „jednoporcjową” tartę z połowy ciasta. Czy pozostałą część mogę zamrozić?

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2021 / 14:28

      Tak 🙂

  15. Asia
    30 lipca 2023 / 23:04

    uwielbiam tarty, może jakiś sosik by się przydał na brzoskwinie albo kleks bitej smietany?

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:29

      Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, ale jeśli ktoś ma ochotę to dlaczego nie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 23 =