Pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami to obowiązkowy punkt lata. Przygotowana w formie galette ze swoimi „niedbałymi” kształtami dodatkowo nabiera uroku : ) Polecam!!!
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 jajko (wielkość L)
- 500 g brzoskwiń
Mąkę posiekać nożem z masłem i ksylitolem, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia, niedbale na kształt koła, delikatnie podsypując mąką (można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze tarty). Środek koła delikatnie wysypać mąką ziemniaczaną, ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne ciasto zawinąć do środka, nakładając na owoce. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut.
Smacznego!
Wygląda obłędnie dzisiaj będę piec 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowała 🙂
Piękne i fajnie że w wersji fit:)
Autor
🙂 🙂 🙂
Pycha kocham Twoje tarty 🙂
Autor
Bardzo mi miło 😀
Super, nie mam foremki ale taki rodzaj moge upiec 😊
Autor
Dokładnie, ta jest bezobsługowa 🙂
Piękna i na bank do zrobienia 🥰 Jutro robię jagodzianki z Twojego niezawodnego przepisu, następnie tę tartę 👍
Autor
O, to super plan 🙂
Jaka ona pyyyszna ❤❤❤ Królowa lata 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 <3
Wyszła super moja pierwsza z maki pełnoziarnistej 😊
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wygląda przepięknie! Chyba ją upiekę na kolejny weekend!
Autor
Polecam 🙂
Rewelacja i bardzo prosta do zrobienia 🙂
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wygląda obłędnie smakowicie <3
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Wspaniały smak i szybko się piecze 😊
Autor
Super, że smakuje 🙂
Rzadko komentuje ale tarta bardzo pyszna i nawet jak ktoś nie umie piec to sobie poradzi 😊
Autor
Cieszę się i pozdrawiam 🙂
A bez termoobiegu jak ustawić piekarnik? Dziękuję 🤗
Autor
Przy opcji grzania góra-dół można zwiększyć temp. o 10 stopni C 🙂
Wygląda obłędnie! Uwielbiam brzoskwinie <3 Plus za mąkę pełnoziarnistą w przepisie 😉
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Jak to bosko wyglada!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rewelacyjna w smaku polecam ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała, pozdrawiam 🙂
Chciałabym zrobić taką malutką, „jednoporcjową” tartę z połowy ciasta. Czy pozostałą część mogę zamrozić?
Autor
Tak 🙂
uwielbiam tarty, może jakiś sosik by się przydał na brzoskwinie albo kleks bitej smietany?
Autor
Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, ale jeśli ktoś ma ochotę to dlaczego nie 😀