Ciecierzyca to jedno z naszych ulubionych warzyw strączkowych. Moje dzieci zjadają ją chętnie nawet bez dodatków, więc maksymalnie wykorzystuję tę fascynację, która mam nadzieję nie jest tylko chwilowa ; ) Cieciorka to bogate źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów w szczególności potasu i kwasu foliowego, sprawdza się również w diecie bezglutenowej. Bezmięsny pasztet z jej udziałem jest wyrazisty, delikatnie pomidorowy, świetnie smakuje w towarzystwie ogórków i papryki. Polecam!!!
Składniki na keksówkę 23 x 13 cm:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 por
- 2 małe marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g słonecznika
- 2 jajka
- sól, pieprz
Cebulę i por pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać słodką czerwoną paprykę, kmin rzymski i curry. Wymieszać, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Dodać do warzyw wraz z ugotowaną ciecierzycą i jajkami. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 55 minut, pod koniec pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową, jeśli nie lubimy zbyt zarumienionej skórki. Pozostawić w keksówce do przestygnięcia.
Smacznego!