Paszteciki

Dziś przedstawiam Wam przepis na paszteciki, który zdradziła mi moja Szwagierka : ) W wersji z kapustą i grzybami jedliśmy je na tegorocznej Wigilii. Ponieważ ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, na pewno świetnie sprawdzą się też jako przekąska podczas sylwestrowej nocy i na każdej innej imprezie ; ) Kruche, słone ciasto pozostawia nam wiele możliwości, jeśli chodzi o nadzienie. Polecam, bo są pyszne !!! ; )

Świąteczne paszteciki przepis
Składniki na ciasto (na ok. 20 pasztecików):

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko (+ jedno do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na przykładowe nadzienie:

Do przesianej mąki dodajemy jajko, śmietanę, cukier i sól. Dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (u mnie tym razem była to cała noc). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (u mnie ten etap jest zawsze na oko : ). Farsz układamy wzdłuż jednego boku i zwijamy w rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią).

Smacznego : )


Paszteciki wigilijne przepis


Paszteciki z kapustą i grzybami przepis


paszteciki przepis

Komentarzy: 102

  1. Marta
    Autor
    30 grudnia 2012 / 23:29

    U nas w tym roku po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni 😀 Już wiem dlaczego mąż tak za nimi tęsknił 😀

  2. Marta
    Autor
    31 grudnia 2012 / 11:37

    Były pyszne 😀

  3. anna
    31 grudnia 2012 / 14:34

    Świetny pomysł na przzekaske, jesli sie wyrobie zrobie na wieczor!

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2012 / 15:45

      Polecam, są szybkie w przygotowaniu 🙂

  4. 31 grudnia 2012 / 16:34

    a miałam robić paszteciki, ale w końcu poszłam na łatwiznę;p

    Martuchna, Wszystkiego dobrego i smacznego w Nowym Roku;)

  5. Marta
    Autor
    31 grudnia 2012 / 16:41

    Może i łatwizna, ale jaka pyszna!! 😀 Dziękuję i również wszystkiego dobrego 😀

  6. 1 stycznia 2013 / 13:54

    Przepysznie wyglądają i są zawsze swietne z kapustą i grzybami ! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!! 🙂

  7. Marta
    Autor
    1 stycznia 2013 / 13:59

    Dziękuję i również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! 🙂

  8. Anna
    2 stycznia 2013 / 22:42

    A co z drożdżami?

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 22:48

      Ale to nie są paszteciki drożdżowe 🙂 Tak jak wspominałam, te są ze słonego, kruchego ciasta 🙂

  9. darek
    27 stycznia 2013 / 15:44

    robilem je pierwszy raz i wyszły po prostu SUPER 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2013 / 15:57

      Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂

  10. 8 lutego 2013 / 22:38

    Właśnie szukałem prostego przepisu na paszteciki do barszczu

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2013 / 1:54

      Te na pewno świetnie się sprawdzą 🙂

      • Agnieszka
        18 marca 2022 / 8:48

        Są hitem na każdej imprezie, świętach albo do barszczyku. Robie je ze szpinakiem, kapusta albo pieczarkami o serem żółtym. Nawet na 2 dzien podgrzane smakuja wyśmienicie. Przepis bardzo prosty;) dziękuję 😘

        • Marta
          Autor
          21 marca 2022 / 0:42

          Bardzo mi miło! Wersje z pieczarkami i żółtym serem również bardzo lubię, a pomysł ze szpinakiem chętnie przetestuję 🙂

  11. Natalia
    20 grudnia 2016 / 1:26

    Najlepsze!!!

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:19

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Pola
    23 grudnia 2016 / 14:43

    Przepyszne są 🙂 Wesołych Świąt!

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:24

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 Wesołych Świąt!

  13. Sandra
    23 grudnia 2016 / 16:03

    Piekłam rok temu i w tym roku też już czekają na swoją kolej 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:24

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Wesołych Świąt!

  14. Ania
    23 grudnia 2016 / 23:13

    Moje ulubione paszteciki 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:26

      To bardzo miłe 🙂 Wesołych Świąt!

  15. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:23

    Najlepsze na świecie ! 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:47

      Dziekuję 🙂

  16. Alicja
    18 sierpnia 2017 / 19:05

    Są przepyszne i nie tylko na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2017 / 23:13

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  17. Miki
    23 grudnia 2017 / 17:52

    Nigdy nie jadłam tak dobrych pasztecików naprawdę idealne :)))

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2017 / 20:04

      Super, że posmakowały 🙂

  18. Renia
    24 grudnia 2017 / 14:03

    Pyszne wesołych świat 🙂

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2017 / 18:05

      Bardzo mi miło, dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂

  19. Iga
    20 stycznia 2018 / 1:42

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:06

      Ogromnie mi miło, że posmakowały 🙂

  20. Sylwia
    5 marca 2018 / 21:10

    Ciasto przepyszne – zrobiłam z farszem mięsnym – kompozycja idealna

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:55

      Super, że posmakowało 🙂 Z farszem mięsnym również uwielbiamy, polecam też wersję meksykańską ala burrito 🙂

      • Ola
        25 marca 2018 / 22:57

        Pycha tez skusilam sie na miesna wersje i juz mysle czy nie sprawdzic z nadzieniem jak na pierogi ruskie 🙂

        • Marta
          Autor
          26 marca 2018 / 18:00

          Świetny pomysł 🙂

          • Dorsza
            15 listopada 2019 / 12:42

            Ja z tego ciasta robię pierogi 🥟z pieczone , nadziewam wszystkim jak normalne pierogi a więc ruskie, czy filet ze szpinakiem.. Po prostu co tylko przyjdzie do głowy 😀

          • Marta
            Autor
            15 listopada 2019 / 15:15

            Ooo super pomysł! Muszę wypróbować, bo pieczone pierogi bardzo lubię 🙂

  21. Jaga
    5 grudnia 2018 / 11:08

    Są rewelacyjne z przepisu korzystam cały rok zmieniam tylko nadzienia ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:53

      Ogromnie mi miło 🙂

  22. Ewelina
    13 grudnia 2018 / 15:10

    Są pyszne na święta powtórka będę zaglądać tu częściej.

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 23:00

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

  23. Agnes
    13 grudnia 2018 / 23:10

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2018 / 0:15

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  24. Karola
    17 grudnia 2018 / 16:34

    Też zamierzam je zrobić właśnie na wigilię tyle że z potrójnej porcji z tąd moje pytanie czy one mogę polezec już zrobione tak około godzinki? I drugie czy na pewno im potrzeba tylko tyle czasu na upieczenie?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 18:51

      Tak, one świetnie smakują na ciepło jak i na zimno 🙂 25 minut na upieczenie w zupełności wystarcza, piekę od kilku lat i zawsze się udają 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 18:53

      Teraz pomyślałam, że być może chodziło Ci, czy przed pieczeniem mogą poczekać ok. godzinki 😉 Oczywiście mogą, ale schowałabym je na ten czas do lodówki, aby ciasto zachowało kruchość po upieczeniu 🙂

  25. Karolina
    17 grudnia 2018 / 16:38

    Czy można zagnieść ciasto w mikserze?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 18:51

      Jak najbardziej! 🙂

  26. Karolina
    17 grudnia 2018 / 19:19

    Dziękuję za wiadomość:) będę robić w takim razie i mam nadzieję że mi wyjdą 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 22:48

      Muszą się udać 🙂 Trzymam kciuki!

  27. Karolina
    18 grudnia 2018 / 13:30

    Jeszcze jedno pytanie mam zamiar je zrobić z samymi grzybami i boję się że ciasto przez ten cukier będzie słodkie a nie będzie kapusty żeby to zrownowazyc

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:03

      Bez obaw, ciasto pomimo dodatku cukru w ogóle nie jest słodkie, słony smak zdecydowanie dominuje 🙂

  28. Sonia
    20 grudnia 2018 / 0:07

    Rewelacyjne a nie są to moje pierwsze paszteciki przepis juz zapisany do zeszytu 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:07

      Super, że posmakowały 🙂 Ich nie da się nie lubić! 😉

  29. Joanna
    23 grudnia 2018 / 18:48

    One są obłędne! Dziękuję bardzo za przepis. Od teraz już zawsze bedą gościć na moim stole 😋

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:14

      Ogromnie się cieszę 🙂

  30. ASIEJA
    4 stycznia 2019 / 19:46

    REWELACYJNE 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:26

      Super, że posmakowały 🙂

  31. Paula
    4 grudnia 2019 / 17:59

    Te składniki to mieszamy w jakiejś misce a potem przerzucamy na deskę i dodajemy ta margarynę i kroimy nożem?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2019 / 12:07

      Można na stolnicy, ale osobiście z oszczędności czasu dorzucam margarynę do miski i tam siekam 🙂 Można też dorzucić do miski już pokrojone wcześniej kawałki margaryny.

  32. Anka
    6 grudnia 2019 / 19:01

    A czy można zamrozić zrobione wczesniej, czy lepiej robić w dzień wigilii.

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:44

      Można zamrozić 🙂 przed podaniem można podgrzać w piekarniku 🙂

  33. Aga
    8 grudnia 2019 / 12:10

    Najlpesze !!!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  34. Nosua
    8 grudnia 2019 / 20:58

    `Są pyszne potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Cieszę się, że smakują 🙂

  35. Minia
    14 grudnia 2019 / 12:30

    Robię od razu podwójna porcje na święta bo w zeszłym roku mało było 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:20

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  36. Ania
    14 grudnia 2019 / 16:51

    Czy zamiast margaryny można użyć masło?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:17

      Tak 🙂

  37. Beata
    15 grudnia 2019 / 21:45

    Wyszły idealnie ciasto na świeżo jest pyszne zobaczymy jak się sprawdzą jak odgrzejemy na wigilię.

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  38. Ania
    16 grudnia 2019 / 21:12

    Ciasto wyszło bardzo klejące, miękkie. Nie mogłam zwinąć go w rulon 😔 Dlaczego? Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Czy mogę podarować stolnicę mąką? Dodam że było w lodówce 1,5 godz. Może za krótko???

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:14

      Przed schłodzeniem było klejące? To naturalne zjawisko 🙂 Po wizycie w lodówce (1,5 godziny wystarczy) można delikatnie podsypać mąką, ale nadal będzie „plastyczne”, więc bardzo łatwo się z nim pracuje 🙂

      • Ania
        17 grudnia 2019 / 10:09

        A może to dlatego że zamiast margaryny dałam masło 82%???
        Robiłaś już kiedyś to ciasto na maśle??? Wyszło o dobrej konsystencji???
        Pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          17 grudnia 2019 / 11:45

          Tak, to może być przyczyna, masło szybciej się ogrzewa i mięknie, więc wchłania więcej mąki i pewnie dlatego było bardziej klejące…

  39. Ania
    16 grudnia 2019 / 21:13

    Ciasto wyszło bardzo klejące, miękkie. Nie mogłam zwinąć go w rulon 😔 Dlaczego? Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Czy mogę podsypać stolnicę mąką? Dodam że było w lodówce 1,5 godz. Może za krótko???

  40. Kari
    18 grudnia 2019 / 0:04

    Witam czy ów paszteciki są kruche, czy raczej miękkie? Chodzi także o te później odgrzane?

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 11:38

      Kruche 🙂

  41. Kasia
    13 grudnia 2020 / 20:00

    Wygladaja bardzo smacznie 🙂 Tylko po co ten puder w przepisie do wytrwanych pasztecikow?! 🤔

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2020 / 12:27

      Dla smaku 🙂

  42. Małgosia
    17 grudnia 2020 / 9:58

    Przepyszne ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:12

      Super, że posmakowały 🙂

  43. Alicja
    21 grudnia 2020 / 1:02

    Na tą ilość pasztecików , jaką ilość farszu zrobić?:)

    • Alicja
      21 grudnia 2020 / 1:09

      Znalazłam już odpowiedź na stronie z przepisem na farsz:) dziękuję

      • Marta
        Autor
        21 grudnia 2020 / 11:43

        🙂 🙂 🙂

  44. Magda
    17 grudnia 2021 / 2:14

    Przepyszne!!! zrobiłam pół porcji z kapustą i grzybami a drugą część z pieczarkami i serem dla dzieciaków ale sami też wyjadaliśmy 🙂

  45. Ania
    2 stycznia 2022 / 14:00

    Niewiarygodnie pyszne. Nie sądziłam, że tak będą smakowały. Sprawdziły się. Wystąpiły z barszczem czerwonym na wigilijnym stole. Zrobiłam je z farszem pieczarkowym.
    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2022 / 0:44

      Cieszę się, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

  46. Barbara
    10 stycznia 2022 / 19:39

    Były pyszne, myślę że zrobię jeszcze nie raz,nie tylko w Wigilie

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2022 / 1:09

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  47. Małgorzata
    21 lutego 2022 / 13:09

    Paszteciki są rewelacyjne w smaku. Kruchutkie i smakowo wszystko jak należy. Zapisuję do zeszytu i będą to moje nr1
    bo nareszcie trafiłam na idealne. Zastanawiam się tylko czy jeżeli zamrożę to odgrzewając je w piekarniku należy je wcześniej rozmrozic?

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:23

      Bardzo się cieszę 🙂 Osobiście nie rozmrażam, wkładam takie zamrożone do piekarnika 🙂

      • Małgorzata
        22 lutego 2022 / 20:02

        Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🤗

        • Marta
          Autor
          23 lutego 2022 / 14:45

          Również pozdrawiam 🙂

  48. Tutuś
    17 grudnia 2023 / 9:38

    Proszę o przepis na farsz do tych pasztecików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 28 =