Dziś przedstawiam Wam przepis na paszteciki, który zdradziła mi moja Szwagierka : ) W wersji z kapustą i grzybami jedliśmy je na tegorocznej Wigilii. Ponieważ ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, na pewno świetnie sprawdzą się też jako przekąska podczas sylwestrowej nocy i na każdej innej imprezie ; ) Kruche, słone ciasto pozostawia nam wiele możliwości, jeśli chodzi o nadzienie. Polecam, bo są pyszne !!! ; )
Składniki na ciasto (na ok. 20 pasztecików):
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 1 jajko (+ jedno do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na przykładowe nadzienie:
- kapusta z grzybami (około 20 łyżek)
Do przesianej mąki dodajemy jajko, śmietanę, cukier i sól. Dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (u mnie tym razem była to cała noc). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (u mnie ten etap jest zawsze na oko : ). Farsz układamy wzdłuż jednego boku i zwijamy w rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią).
Smacznego !
Ciasto robione przez moją babcię na paszteciki mięsne! Pycha!
Autor
U nas w tym roku po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni 😀 Już wiem dlaczego mąż tak za nimi tęsknił 😀
pysznie wyglądają:)
Autor
Były pyszne 😀
Świetny pomysł na przzekaske, jesli sie wyrobie zrobie na wieczor!
Autor
Polecam, są szybkie w przygotowaniu 🙂
a miałam robić paszteciki, ale w końcu poszłam na łatwiznę;p
Martuchna, Wszystkiego dobrego i smacznego w Nowym Roku;)
Autor
Może i łatwizna, ale jaka pyszna!! 😀 Dziękuję i również wszystkiego dobrego 😀
Przepysznie wyglądają i są zawsze swietne z kapustą i grzybami ! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!! 🙂
Autor
Dziękuję i również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! 🙂
A co z drożdżami?
Autor
Ale to nie są paszteciki drożdżowe 🙂 Tak jak wspominałam, te są ze słonego, kruchego ciasta 🙂
robilem je pierwszy raz i wyszły po prostu SUPER 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Właśnie szukałem prostego przepisu na paszteciki do barszczu
Autor
Te na pewno świetnie się sprawdzą 🙂
Są hitem na każdej imprezie, świętach albo do barszczyku. Robie je ze szpinakiem, kapusta albo pieczarkami o serem żółtym. Nawet na 2 dzien podgrzane smakuja wyśmienicie. Przepis bardzo prosty;) dziękuję 😘
Autor
Bardzo mi miło! Wersje z pieczarkami i żółtym serem również bardzo lubię, a pomysł ze szpinakiem chętnie przetestuję 🙂
Najlepsze!!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne są 🙂 Wesołych Świąt!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 Wesołych Świąt!
Piekłam rok temu i w tym roku też już czekają na swoją kolej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Wesołych Świąt!
Moje ulubione paszteciki 🙂
Autor
To bardzo miłe 🙂 Wesołych Świąt!
Najlepsze na świecie ! 🙂
Autor
Dziekuję 🙂
Są przepyszne i nie tylko na święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Nigdy nie jadłam tak dobrych pasztecików naprawdę idealne :)))
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne wesołych świat 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂
Pycha ❤️
Autor
Ogromnie mi miło, że posmakowały 🙂
Ciasto przepyszne – zrobiłam z farszem mięsnym – kompozycja idealna
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Z farszem mięsnym również uwielbiamy, polecam też wersję meksykańską ala burrito 🙂
Pycha tez skusilam sie na miesna wersje i juz mysle czy nie sprawdzic z nadzieniem jak na pierogi ruskie 🙂
Autor
Świetny pomysł 🙂
Ja z tego ciasta robię pierogi 🥟z pieczone , nadziewam wszystkim jak normalne pierogi a więc ruskie, czy filet ze szpinakiem.. Po prostu co tylko przyjdzie do głowy 😀
Autor
Ooo super pomysł! Muszę wypróbować, bo pieczone pierogi bardzo lubię 🙂
Są rewelacyjne z przepisu korzystam cały rok zmieniam tylko nadzienia ❤️❤️❤️
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Są pyszne na święta powtórka będę zaglądać tu częściej.
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂
Wyszły super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Też zamierzam je zrobić właśnie na wigilię tyle że z potrójnej porcji z tąd moje pytanie czy one mogę polezec już zrobione tak około godzinki? I drugie czy na pewno im potrzeba tylko tyle czasu na upieczenie?
Autor
Tak, one świetnie smakują na ciepło jak i na zimno 🙂 25 minut na upieczenie w zupełności wystarcza, piekę od kilku lat i zawsze się udają 🙂
Autor
Teraz pomyślałam, że być może chodziło Ci, czy przed pieczeniem mogą poczekać ok. godzinki 😉 Oczywiście mogą, ale schowałabym je na ten czas do lodówki, aby ciasto zachowało kruchość po upieczeniu 🙂
Czy można zagnieść ciasto w mikserze?
Autor
Jak najbardziej! 🙂
Dziękuję za wiadomość:) będę robić w takim razie i mam nadzieję że mi wyjdą 🙂
Autor
Muszą się udać 🙂 Trzymam kciuki!
Jeszcze jedno pytanie mam zamiar je zrobić z samymi grzybami i boję się że ciasto przez ten cukier będzie słodkie a nie będzie kapusty żeby to zrownowazyc
Autor
Bez obaw, ciasto pomimo dodatku cukru w ogóle nie jest słodkie, słony smak zdecydowanie dominuje 🙂
Rewelacyjne a nie są to moje pierwsze paszteciki przepis juz zapisany do zeszytu 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂 Ich nie da się nie lubić! 😉
One są obłędne! Dziękuję bardzo za przepis. Od teraz już zawsze bedą gościć na moim stole 😋
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
REWELACYJNE 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Te składniki to mieszamy w jakiejś misce a potem przerzucamy na deskę i dodajemy ta margarynę i kroimy nożem?
Autor
Można na stolnicy, ale osobiście z oszczędności czasu dorzucam margarynę do miski i tam siekam 🙂 Można też dorzucić do miski już pokrojone wcześniej kawałki margaryny.
A czy można zamrozić zrobione wczesniej, czy lepiej robić w dzień wigilii.
Autor
Można zamrozić 🙂 przed podaniem można podgrzać w piekarniku 🙂
Najlpesze !!!
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
`Są pyszne potwierdzam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakują 🙂
Robię od razu podwójna porcje na święta bo w zeszłym roku mało było 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Czy zamiast margaryny można użyć masło?
Autor
Tak 🙂
Wyszły idealnie ciasto na świeżo jest pyszne zobaczymy jak się sprawdzą jak odgrzejemy na wigilię.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło bardzo klejące, miękkie. Nie mogłam zwinąć go w rulon 😔 Dlaczego? Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Czy mogę podarować stolnicę mąką? Dodam że było w lodówce 1,5 godz. Może za krótko???
Autor
Przed schłodzeniem było klejące? To naturalne zjawisko 🙂 Po wizycie w lodówce (1,5 godziny wystarczy) można delikatnie podsypać mąką, ale nadal będzie „plastyczne”, więc bardzo łatwo się z nim pracuje 🙂
A może to dlatego że zamiast margaryny dałam masło 82%???
Robiłaś już kiedyś to ciasto na maśle??? Wyszło o dobrej konsystencji???
Pozdrawiam 🙂
Autor
Tak, to może być przyczyna, masło szybciej się ogrzewa i mięknie, więc wchłania więcej mąki i pewnie dlatego było bardziej klejące…
Ciasto wyszło bardzo klejące, miękkie. Nie mogłam zwinąć go w rulon 😔 Dlaczego? Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Czy mogę podsypać stolnicę mąką? Dodam że było w lodówce 1,5 godz. Może za krótko???
Witam czy ów paszteciki są kruche, czy raczej miękkie? Chodzi także o te później odgrzane?
Autor
Kruche 🙂
Wygladaja bardzo smacznie 🙂 Tylko po co ten puder w przepisie do wytrwanych pasztecikow?! 🤔
Autor
Dla smaku 🙂
Przepyszne ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Na tą ilość pasztecików , jaką ilość farszu zrobić?:)
Znalazłam już odpowiedź na stronie z przepisem na farsz:) dziękuję
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszne!!! zrobiłam pół porcji z kapustą i grzybami a drugą część z pieczarkami i serem dla dzieciaków ale sami też wyjadaliśmy 🙂
Niewiarygodnie pyszne. Nie sądziłam, że tak będą smakowały. Sprawdziły się. Wystąpiły z barszczem czerwonym na wigilijnym stole. Zrobiłam je z farszem pieczarkowym.
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Były pyszne, myślę że zrobię jeszcze nie raz,nie tylko w Wigilie
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Paszteciki są rewelacyjne w smaku. Kruchutkie i smakowo wszystko jak należy. Zapisuję do zeszytu i będą to moje nr1
bo nareszcie trafiłam na idealne. Zastanawiam się tylko czy jeżeli zamrożę to odgrzewając je w piekarniku należy je wcześniej rozmrozic?
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Osobiście nie rozmrażam, wkładam takie zamrożone do piekarnika 🙂
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🤗
Autor
Również pozdrawiam 🙂
Proszę o przepis na farsz do tych pasztecików
Autor
Proszę bardzo: https://www.marta-gotuje.pl/kapusta-z-grzybami/ 🙂