Wielkanoc niestety już za nami i pora powrócić do rzeczywistości : ) Na pocieszenie zawsze można rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania, które wprawi nas w dobry nastrój ; ) U nas wybór padł na smakowitą pastę z tuńczyka, tym razem w towarzystwie pieczonej papryki, która nadaje jej słodkiej nuty. Polecam!!!
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- sól morska, pieprz, czarny sezam
Paprykę pokroić w mniejsze kawałki,, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grill lub górna grzałka) przez ok. 15 minut do czasu aż papryki będą miękkie, a skórka zacznie brązowieć. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika owinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem. Dodać tuńczyka odsączonego z sosu i jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupki i pokrojone w małą kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Wymieszać, posypać ziarnami sezamu.
Smacznego!
Wspaniała propozycja 💛
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszniutka 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pycha !!!
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam pasty do kanapek robione w domku 🙂 wiem co jem 🙂
Autor
Dokładnie, smacznie i zdrowo 🙂
Pomysł jak zawsze genialny 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Cudo ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pasta bardzo smaczna 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Supcio polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂