Pasta jajeczna z awokado

Kiedyś nie należałam do fanek awokado, ale obecnie sprawdzam je w każdej możliwej kombinacji : ) Pasta jajeczna z awokado jest przepyszna! Świetnie smakuje z grzankami, ale uwielbiamy ją tak bardzo, że potrafimy zjadać jako sałatkę, bez żadnych dodatków ; ) Idealna dla dzieci, które na pewno nie wyczują awokado ani opcjonalnych dodatków : ) Jeśli nie macie pomysłu na pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, a do tego błyskawiczny i prosty do przygotowania, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!!!


Pasta jajeczna najlepsza

Przepis na pastę jajeczną z awokado

Składniki:

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego lub naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do podania

Jajka zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować przez 4-5 min. od zagotowania wody. Zdjąć z palnika, odlać gorącą wodę i zalać zimną. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w małą kostkę. Awokado obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodać do jajek wraz z drobno posiekaną cebulką. Wymieszać. Dodać pieprz i łyżeczkę jogurtu. Wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem.

Smacznego!

Uwaga!
Pasta świetnie smakuje również z dodatkiem czosnku i/lub suszonych pomidorów : )


Pasta jajeczna z awokado przepis


Przepis na pastę jajeczną

Komentarzy: 44

  1. Monia
    30 stycznia 2017 / 14:38

    Przepysznie wyglada ❤ z awokado nie probowalam 😊

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:38

      Polecam, pycha!!! 🙂

  2. Majka
    30 stycznia 2017 / 14:50

    Smakowicie 😋 Awokado bardzo lubię 😉

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:39

      Dziękuję 🙂 u nas awokado dopiero od niedawna wkupiło się w łaski 🙂

      • Majka
        10 lutego 2017 / 14:11

        Po prostu bomba 💕 Już się zakochałam 💕 Z chlebkiem na zakwasie i lepszego śniadania nie ma…

        • Marta
          Autor
          11 lutego 2017 / 0:25

          Bardzo się cieszę 🙂 chleb na zakwasie pasuje idealnie ! 🙂

  3. Ewka
    30 stycznia 2017 / 15:03

    Mniam! a jaka z tego wyjdzie porcja?

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:40

      Taka jak widać na zdjęciu 🙂 Mała miseczka będzie odpowiednia dla jednej dorosłej osoby lub dwójki dzieci 🙂

  4. Ania
    30 stycznia 2017 / 15:16

    Genialne śniadanie zdrowo i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:40

      Dokładnie tak 🙂

  5. Ilona
    30 stycznia 2017 / 15:35

    Świetny pomysł u mnie awokado idzie w ilościach hurtowych 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:40

      To koniecznie wypróbuj 🙂

  6. Dusia
    30 stycznia 2017 / 16:23

    Bardzo mi się to podoba 🙂 ja nigdy nie mam pomysłu co na śniadanie więc będzie w sam raz 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:41

      Polecam smacznie i zdrowo 🙂

  7. Jaga
    30 stycznia 2017 / 18:43

    Przepyszna!!!

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:41

      Super, że smakowała 🙂

  8. Olivka
    30 stycznia 2017 / 19:50

    Super super i jeszcze raz super 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:41

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  9. Edyta
    1 lutego 2017 / 14:39

    Najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam i to bez majonezu!!!!!!!!!!!!!!! Kocham ten przepis i Twoją stronę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:51

      Bardzo bardzo dziękuję!!! 🙂 i wcale nie czuć, że bez majonezu prawda? 🙂

  10. Kora
    1 lutego 2017 / 21:52

    Mniam super przepisik 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:51

      Miło mi, że pasta smakowała 🙂

  11. Kuna
    2 lutego 2017 / 20:11

    Ta pasta jest obłędna takie nic a robi wrażenie GENIALNY przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:58

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 niepozorne przepisy często są najlepsze 🙂

  12. isia
    3 lutego 2017 / 16:00

    Pychotka i to mówię ja która nie lubię avokado 😀

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:34

      Ooo to super wiadomość 🙂 zawsze dodatkowa porcja zdrowia 🙂

  13. Jagoda
    4 lutego 2017 / 0:19

    Pasta jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:36

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  14. 4 lutego 2017 / 12:38

    Witaj w rundzie,
    szukam przepisu na naszej prezentacji w szkole I wylądował na wielkiej stronie receptur. Poszukiwany Ion typową polską potrawę albo przepis. Jest to typowy polski przepis?

    Pozdrowienia z Niemiec

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:30

      Pasta jajeczna owszem, ale dodatek awokado już mniej tradycyjny 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:40

      O tak jest idealne 😀

  15. Isia
    7 lutego 2017 / 0:30

    Pycha polecam 🙂 od siebie dodałam jeszcze czosnek i papryczkę chili mniaaaam 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:58

      O to wersja na ostro 🙂 super!

  16. Mia
    8 lutego 2017 / 23:30

    Bardzo smaczna 🙂 będzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:15

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Viki
    9 lutego 2017 / 16:59

    Uwielbiam zwykłą pastę jajeczną więc i ta mnie posmakowała jedynie ominęłam szczypior bo od dziecka się nie lubimy heheh 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:27

      U nas akurat bardzo popularny 😉 super, że smakowała 🙂

  18. MARTUSIA
    17 lutego 2017 / 0:57

    JEST E-K-S-T-R-A 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:02

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  19. Iza
    15 sierpnia 2017 / 15:12

    Pasta jest przepyszna super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2017 / 16:16

      Super, że posmakowała 🙂

  20. gonia
    8 sierpnia 2018 / 0:46

    Bardzo smaczna i zdrowa w koñcu odnalazlam sposob na przemycenie dzieciom awokado 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2018 / 12:50

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 8 =