Papryki nadziewane mięsem mielonym to pomysł na prosty i szybki obiad, który jest idealną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Bliżej im chyba do gołąbków, choć w roli kapusty występuje tu papryka. Z nadzieniem można eksperymentować do woli, zamiast ryżu dodać kaszę, przygotować wersję meksykańską z fasolą i kukurydzą, czy nawet podać je w wersji wegańskiej rezygnując z mięsa, na rzecz kasz i warzyw. Każda opcja jest przepyszna, polecam!!!
Składniki:
-
- 600 g mięsa mielonego np. z indyka lub szynki
- 6 czerwone papryki
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 duża cebula
- 100 g ryżu brązowego
- przyprawy: sól morska, pieprz, majeranek
Górną część papryk ścinamy i usuwamy gniazda. Odkrojoną paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z jajkiem, podsmażoną cebulą (uprzednio pokrojoną w kosteczkę), ugotowanym woreczkiem ryżu oraz przyprawami. Mieszamy, a następnie nadziewamy papryki. Podsmażamy przez chwilę (trzymając nieodkrojoną stroną u góry, czyli mielonym na dole ; ), przekładamy tak, aby mięso znalazło się na górze, a następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 45 minut.
Smacznego!