Papryki nadziewane mielonym

Papryki nadziewane mięsem mielonym to pomysł na prosty i szybki obiad, który jest idealną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Bliżej im chyba do gołąbków, choć w roli kapusty występuje tu papryka. Z nadzieniem można eksperymentować do woli, zamiast ryżu dodać kaszę, przygotować wersję meksykańską z fasolą i kukurydzą, czy nawet podać je w wersji wegańskiej rezygnując z mięsa, na rzecz kasz i warzyw. Każda opcja jest przepyszna, polecam!!!


Papryki nadziewane mielonym

Składniki:

    • 600 g mięsa mielonego np. z indyka lub szynki
    • 6 czerwone papryki
    • 1 jajko (wielkość L)
    • 1 duża cebula
    • 100 g ryżu brązowego
    • przyprawy: sól morska, pieprz, majeranek

Górną część papryk ścinamy i usuwamy gniazda. Odkrojoną paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z jajkiem, podsmażoną cebulą (uprzednio pokrojoną w kosteczkę), ugotowanym woreczkiem ryżu oraz przyprawami. Mieszamy, a następnie nadziewamy papryki. Podsmażamy przez chwilę (trzymając nieodkrojoną stroną u góry, czyli mielonym na dole ; ),  przekładamy tak, aby mięso znalazło się na górze, a następnie podlewamy wodą i  dusimy pod przykryciem ok 45 minut.

Smacznego!


Papryki nadziewane mięsem mielonym

Komentarzy: 6

  1. rossi
    23 października 2010 / 13:51

    Polecam spróbować upieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku 🙂

  2. Jula
    25 stycznia 2018 / 16:25

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2018 / 0:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Olive
    25 stycznia 2018 / 16:40

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2018 / 0:18

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 9 =