Paprykarz z kurczaka to klasyczne danie kuchni węgierskiej, choć osobiście mam z paprykarzem zupełnie inne skojarzenia ; ) Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a połączenie pomidorów, papryki i kurczaka zawsze się sprawdza. Przepis z moimi modyfikacjami podpatrzony u R. Makłowicza ; )
Składniki:
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 zielone lub żółte papryki
- 75 ml śmietany 18%
- sól,pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia i dodać paprykę w proszku. Wymieszać, podlać odrobiną wody. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnię z cebulą, ponownie przełożyć na ogień i podsmażyć, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. (Papryka nie może się przypalić, gdyż karmelizując się gorzknieje.) Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i dusić ok. 30 min., ewentualnie podlewając odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zaprawić śmietaną i zagotować.
Smacznego : )
Wow, super pomysł, nie słyszałam nigdy o paprykarzu z kurczaka \:) (z czego jest zwykly paprykarz, hm?)
PS> Super, ze wrocila boczna zakladka, latwiej sie szuka, dzieki 🙂
Autor
Mam nadzieję, że tak będzie bardziej przejrzyście 🙂 mi osobiście paprykarz kojarzy się z tym rybnym, ale jak widać mam sporo do nadrobienia 🙂
uwielbiam tego typu dania:)
Autor
Ja również 🙂
Smakowite!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂