Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to super sposób na pyszny, rozgrzewający obiad z piekarnika. Danie jest bardzo sycące, do podania nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Polecam!!!
Składniki:
- 6 papryk
- 500 g mięsa mielonego np. z indyka
- 100 g ryżu
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g sera mozzarella
- sól, pieprz, ulubione zioła
Ryż ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mięso mielone. Podsmażyć, dodać passatę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszać i smażyć razem kilka minut. Dodać ugotowany ryż, opłukaną i odsączoną z zalewy fasolę. Całość wymieszać i przesmażyć. Papryki przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i wypełnić farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno naczynia nalać niewielką ilość wody. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię, wierzch papryk posypać startym serem i zapiekać kolejne 10 minut.
Smacznego!
Więcej dań obiadowych znajdziecie tutaj oraz na moim instagramie.
Pysznie wyglądają 👍🏻
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Idealny obiad na ten czas 😋
Autor
Dokładnie, jesienią obiady z piekarnika najlepsze 🙂
Przeeepyszny obiad 😍
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Takie rozgrzewające obiady to must na jesień ❤️
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Dziś dokładnie tego mi trzeba 😊
Autor
Super 🙂
Super danie dałam kukurydze 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂