Panzanella, czyli włoska sałatka chlebowo pomidorowa. Pierwszy raz ujrzałam ją w menu włoskiej restauracji i po przeczytaniu składników nie bardzo wiedziałam czym różni się od popularnej bruschetty : ) Właściciel, który jest rodowitym Włochem szybko wyjaśnił mi, że kluczową różnicą jest sposób podania. Wersja ta od razu przypadła mi do gustu, więc koniecznie musiałam szybko powtórzyć ją w domu. Prosto, pysznie i zdrowo : ) Polecam!!!
Składniki:
- 8 kromek chleba razowego
- 4 dojrzałe pomidory malinowe
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie bazyliowa)
- 2 garści świeżych listków bazylii
- sól, pieprz
Chleb podpiec na grillu elektrycznym (lub w piekarniku). Pokroić na mniejsze kostki. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Dodać do pomidorów wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekaną bazylię i oliwę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wmieszać kromki chleba. Osobiście lubię zjadać od razu, kiedy chleb nasiąknie odrobinę od pomidorowej masy, ale nadal jest chrupiący.
Smacznego!