Uwielbiam lato ze względu na ogromny wybór świeżych warzyw i owoców. Kiedy w pobliskim warzywniaku oglądam te pyszności, aż chciałabym kupić wszystko ; ) Ostatnio królują u nas jagody, a jak mawiała moja babcia „kto je jagody jest piękny i młody”, ponieważ m.in. usuwają nadmiar wolnych rodników ; ) Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do placuszków i całość smakowała wyśmienicie ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- ok. 200 g jagód
Mąkę przesiać, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Masło rozpuścić, dodać do roztrzepanych jajek oraz 1 i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać i przelać do suchych składników. Dodać umyte jagody i ponownie delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu (ciasto nakładałam łyżką ; ). Można podawać udekorowane cukrem pudrem.
Smacznego : )