Site icon marta-gotuje.pl

Pancakes z imbirowym syropem miodowym i recenzja ABC gotowania 2

Uwielbiam wszystkie kulinarne nowości nie mogło, więc u mnie zabraknąć książki „ABC gotowania 2” – Mariety Mareckiej, którą być może znacie z programu telewizyjnego o tej samej nazwie : )

Pierwsze co przyciągnęło mój wzrok to oczywiście piękne, apetyczne fotografie oraz fakt, że książka zawiera również zdjęcia pokazujące co i jak przygotować krok po kroku. Jest to obecnie dość rzadko spotykane, a dla początkujących w kuchni na pewno bardzo przydatne. Niech to jednak Was nie zmyli, bo książka nie jest skierowana wyłącznie do osób stawiających w kuchni pierwsze kroki. Przepisy są bardzo różnorodne.

Na wstępie poznajemy trochę podstaw i przydatnych wskazówek. Bardziej zaawansowani użytkownicy mogą od razu zajrzeć do rozdziału ze śniadaniami, z którego pochodzi m.in. mój dzisiejszy przepis na pyszne maślane pancakes (nie mogło być inaczej w końcu dziś niedziela ; )


Kolejny rozdział to przekąski, czyli lunche, przystawki oraz kolacje. Znajdziecie tu m.in. przepis na gryczane kluseczki z tymiankiem i parmezanem, wołowo-indycze kofty, czy konfiturę z cebuli.
Następny rozdział poświęcony został zupom. Jest tu kilka klasycznych przepisów, czasem w lekko zmodyfikowanej wersji jak korzenny rosół z kurczaka, a także bardzo kusząca indyjska zupa dahl z soczewicy. Po lekkiej zupie przychodzi czas na konkretny obiad i może dlatego ten rozdział jest najobszerniejszy : ) Dania obiadowe są bardzo zróżnicowane. Od farszu do ruskich pierogów zaczynając, a kończąc na zapiekanym tortellini z dorszem. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Kolejna część to desery i tutaj znajdziemy prawie same klasyczne, pyszne wypieki : )
Książkę kończy rozdział „Krok po kroku”, który opisuje proste czynności np. jak obrać czosnek, jak pokroić marchewkę i pietruszkę itp.  Warto mieć  je dobrze opanowane, aby praca w kuchni była szybsza.

Wszystkie receptury zawierają informacje na temat liczby porcji lub sztuk oraz czasu potrzebnego na przygotowanie dania, a część z nich także informację o jego kaloryczności.
Książka jest bardzo dobrze i przejrzyście rozplanowana, a porady wartościowe. Bardzo mi się podoba, że przepisy nie wymagają trudno dostępnych składników, ani zaawansowanych umiejętności, więc jest naprawdę dla każdego. Jeśli lubicie prostą, szybką i smaczną kuchnię na pewno również Wam przypadnie do gustu : )




Zostawiam Wam również obiecany przepis na pancakes z imbirowym syropem miodowym : )

Składniki na pancakes (15 sztuk):

Składniki na miodowy syrop:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski. Dodać szczyptę soli. W osobnej misce połączyć jajka, mleko, roztopione i przestudzone masło. Wymieszać do czasu, aż masa uzyska jednolity kolor. Masę jajeczną przelać do suchych składników, całość dokładnie wymieszać rózgą, aby pozbyć się grudek. Ciasto odstawić na 30 minut.

W tym czasie do rondelka wlać wodę i miód, dodać goździki oraz imbir. Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż część płynu odparuje, a syrop zgęstnieje (ma mieć konsystencję płynnego miodu). Na rozgrzaną patelnię wylewać małe porcje ciasta (powinno być gęste, ale na tyle, aby dawało się nalać na patelnię). Smażyć z obu stron na złoto. Podawać gorące.

Smacznego!


Exit mobile version