Bardzo lubimy śniadania na ciepło ; ) Przepis na pancakes, pochodzący z książki „Nigella ekspresowo” bardzo nam zasmakował ; ) Te pyszne amerykańskie placki wyszły bardzo lekkie i słodkie ; ) Gorąco polecam! Przepis dodaję do akcji Tęcza smaków w kategorii żółty : )
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 40 g cukru
Składniki na pancakes:
- 150 g powyższej mieszanki
- 1 jajo
- 250 ml mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Do sypkich składników (czyli naszej mieszanki) dodajemy jajko, mleko i masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Niewielkie porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około minuty. Najlepsze na ciepło ; ) Podajemy z ulubionymi dodatkami – syropem klonowym, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, owocami itd.
Smacznego : )