Site icon marta-gotuje.pl

Pancakes wg Nigelli

Bardzo lubimy śniadania na ciepło ; ) Przepis na pancakes, pochodzący z książki „Nigella ekspresowo”  bardzo nam zasmakował ; ) Te pyszne amerykańskie placki wyszły bardzo lekkie i słodkie ; ) Gorąco polecam! Przepis dodaję do akcji Tęcza smaków w kategorii żółty : )


Składniki na mieszankę do pancakes:

Składniki na pancakes:

  • 150 g powyższej mieszanki
  • 1 jajo
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Do sypkich składników (czyli naszej mieszanki) dodajemy jajko, mleko i masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Niewielkie porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około minuty. Najlepsze na ciepło ; ) Podajemy z ulubionymi dodatkami – syropem klonowym, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, owocami itd.

Smacznego : )


Exit mobile version