Bardzo lubimy śniadania na ciepło ; ) Przepis na pancakes, pochodzący z książki „Nigella ekspresowo” bardzo nam zasmakował ; ) Te pyszne amerykańskie placki wyszły bardzo lekkie i słodkie ; ) Gorąco polecam! Przepis dodaję do akcji Tęcza smaków w kategorii żółty : )
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 40 g cukru
Składniki na pancakes:
- 150 g powyższej mieszanki
- 1 jajo
- 250 ml mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Do sypkich składników (czyli naszej mieszanki) dodajemy jajko, mleko i masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Niewielkie porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około minuty. Najlepsze na ciepło ; ) Podajemy z ulubionymi dodatkami – syropem klonowym, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, owocami itd.
Smacznego : )
Ale równiutkie! Pięknie się prezentują.
Autor
Dziewczyny dziękuję! są pyszne 🙂
bardzo smakowicie wyglądają 🙂
Wyglądają bardzo puszyście, mięciutko i przepysznie, idealne na sniadanie ! 🙂
Chętnie zjadłybyśmy takie pyszne śniadanie, szkoda, że nie zabrałyśmy się z chłopakami na mecz i nie przyjechałyśmy do Was:) Buziaki
Autor
Dziewczyny szkoda, że się nie zabrałyście! 😀 ale zapraszamy następnym razem 🙂
ale puszyste! pysznie się prezentują:)
Autor
Są puszyste i pyszne! koniecznie wypróbujcie 🙂
WOW! Zaraz obślinie klawiature!!!Śliczne i takie puchate!
O kurcze, az mi sie od raxzu zachcialo biec do kuchni.Mam nadzieje,ze wyjda mi takie ładne kształty też:)
Autor
Na pewno się uda 🙂
mniam!!! 😛
Autor
🙂
z rdaością dodaję do akcji 😉
Autor
Dziękuję! 🙂
Miałaś do nich jakąś formę na patelni? Mi nie dość, że nie chciały odejść od patelni to jeszcze nie wyszły takie puszyste. Jak ty to robisz?:-)
+ Po co tyle tej mieszanki?
Autor
Moja patelnia pozwala na smażenie bez tłuszczu i zazwyczaj rozgrzewam ją bardzo mocno, ale przy tych pancakes’ach lepiej sprawdziła się nagrzana średnio 🙂 Są specjalne foremki – takie do jajek 🙂 dzięki którym można uzyskać dowolny kształt, a co do mieszanki to warto mieć pod ręką na kolejne śniadania 🙂
jadłam juz takie i są przepyszne.! polecam.! ja polewałam je jeszcze karmelem albo gorącą czekoladą i kładłam plasterki bananów… pyszne.!
Autor
Z takimi dodatkami muszą być pyszne 🙂
wyglądaja bosko 🙂
Autor
Dziękuję:)
Oglądałam kilka dni temu program Nigella ekspresowo i podawane było 150 gram cukru.400 gram to bardzo dużo,placuszki wyjdą strasznie słodkie.Robiłam ze 150 g i moim zdanie, to odpowiednia ilość.
Autor
Dziękuję za uwagę, miało być oczywiście 40 g 🙂
Najlepsze jakie jadłam! Piekłam je 3 razy pod rząd, za każdym razem wymiecione natychmiast! Musiałabym chyba zrobić z całej 600g porcji mąki na raz!! Cała rodzina się ich codziennie domaga!
Autor
Ogromnie się cieszę, że tak smakują 🙂